Curtea de Conturi a valorificat şi trimis spre parchete mai multe dosare cu abateri grave în administrarea şi cheltuirea avutului public. Procurorii se poate să fi şi uitat de ele!
Un abuz în serviciu contra intereselor publice printr-o gestionare defectuoasă a patrimoniului public a făcut un prejudiciu de 750 de milioane de lei vechi numai în Primăria Păltiniş. Camera de Conturi a avut multe pe cap, nu s-a grăbit prea tare și, deşi vorbim de un audit din 2012, abia în 5 septembrie 2013 a plecat sesizarea spre Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Şi, până la finele lui 2015, acolo a şi rămas!
Ceva mai nouă, adică din 2013, este valorificarea controlului la Primăria Naidăş, unde s-a stabilit un prejudiciu de aproape 2 miliarde şi jumătate de lei vechi. Auditorii Camerei de Conturi vorbesc de efectuarea de plăţi nelegale, delapidare, abuz în serviciu contra interesului public şi, deşi aici controlul este cu un an mai târziu făcut decât la Păltiniş, Curtea de Conturi a trimis dosarul de la Naidăş înaintea celui de la Păltiniş la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, pe 12 martie 2013. După doi ani şi jumătate de zăcut prin dosare, nici această sesizare nu a fost finalizată de procurori până la finele lui 2015, iar în 2016 nu am aflat că ancheta ar fi avansat în vreun fel.
La Rusca Montană s-au dat şi amenzi
Aici, edilul a fost acuzat de efectuarea de cheltuieli din fondurile publice (121.557 de lei) fără documente justificative, înstrăinarea unor imobile pentru care exista doar un titlu de folosinţă, vânzarea unui teren fără ca preţul vânzării să se regăsească în contabilitate, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul a fost înaintat prin decizia din 6 februarie 2013 Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeş şi acolo a rămas!
La SC Ecologica Văliug SRL s-a stabilit un prejudiciu de 89.825 de lei, pentru acuzaţii similare celor de mai sus. Chiar dacă dosarul a fost trimis instanței încă din martie 2015, bate tot pasul pe loc. Mai mult, potrivit primarului Sorin Blaga, fostul primar Ponoran, schimbat de oameni tocmai pentru că i-a dezamăgit în activitatea administrativă, a fost uns de partid ca director al societăţii, care şi aşa abia supraviețuiește. Probabil că, dacă procurorii vor mai întârzia mult dosarul, nici nu vor mai avea de unde să recupereze prejudiciul. Care nu este deloc mic!
Neagra, „ucisă” de indiferenţa proprietarilor
Dar nu numai primăriile irosesc resursele publice fără să mai dea socoteală pentru proasta gestionare, ci şi instituţiile centrale. În urma unui control din anul 2013 la Societatea de Turism Feroviar a CFR SA, auditorii Curţii de Conturi au descoperit că „patrimoniul este gestionat defectuos”, iar funcţionarii sunt neglijenţi în serviciu. Din păcate, deşi au sediul la Bucureşti, neglijenţa lor ne afectează şi pe noi, cărășenii. Atunci când a fost creată Societatea de Turism Feroviar, aceasta a preluat toate garniturile şi trenurile turistice ale CFR, care erau funcţionale şi generatoare de profit, în scopul de a se ocupa exclusiv de turism. Aşa a preluat de la Oraviţa şi locomotiva cu abur, seria 50.000, denumită de CFR-işti „Neagra”, precum şi trenul de epocă care circula pe Semmeringul Bănăţean, între Oraviţa şi Anina. Chiar dacă anual sute de turişti germani sau austrieci, dar şi de alte naţionalităţi veneau la Oraviţa numai pentru a vedea gara şi a călători cu trenul de epocă, din „neglijenţă în serviciu” şi „proasta gestionare a patrimoniului” locomotiva cu abur a fost lăsată fără avizul ISCIR al cazanului cu abur, care apoi s-a şi fisurat, aşa că acele curse turistice au fost oprite. 9,8 milioane de lei noi e prejudiciul stabilit de auditorii Curţii de Conturi, desigur aici nefiind vorba doar de Neagra şi traseul Semmeringului, căci asemenea neglijenţe au avut loc peste tot prin ţară. Şi, deşi este o faptă extrem de gravă, iar plenul Curţii de Conturi a trimis în 5 septembrie 2013 dosarul spre Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, dosarul nu a înaintat aproape deloc. La finele lui 2015, atunci când Curtea de Conturi s-a interesat de dosar, situaţia era neschimbată. Între timp, Neagra a avut norocul să intre în atenția unui primar cu viziune, Dumitru Ursu hotărând să preia locomotiva la Consiliul Local Oravița şi să încerce să o repare, pentru a putea fi redată apoi circuitului turistic.
Un alt dosar, de data asta trimis pe 17 iulie 2015 către DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, vizează un prejudiciu de 21,6 milioane de lei la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, prejudiciu creat prin abuz în serviciu şi delapidare.
Până la trimiterea dosarelor în instanțele de judecată, nu ar fi exclus să apară noile rapoarte ale Camerei de Conturi, cu alte nereguli și alte milioane cheltuite cu încălcarea legii!