Dorul – un cuvânt apăsător al „românilor străini”. Curajul – suficient pentru a-i întoarce în țara natală?!

Dezbaterea unui subiect destul de sensibil numită „Hai acasă!”, organizată de Primăria Reșița, a început cu mult optimism și cu zâmbete ce nu fac decât să inducă ideea că totul este posibil și în țara în care ne-am născut, acasă, lângă familie și alături de persoanele dragi.

În sala de ședințe a Primăriei Municipiului Reșița a avut loc astăzi o dezbatere din cadrul celei de-a patra ediții a Zilei Diasporei. Acest eveniment a fost organizat de Primăria Reșița în colaborare cu RePatriot și Fundația Romanian Business Leaders. Conferința numită „Hai acasă!” l-a avut ca moderator pe consilierul primarului Nelu Popa, Dorinel Hotnogu, cel care a transmis celor prezenți regretul edilului-șef care, fiind în concediu, a lipsit de la una dintre dezbaterile lui preferate.

Reprezentantul proiectului RePatriot, Helene Brandl Hildegard, venită din București, a fost și ea prezentă la dezbatere. În anul 2015, RePatriot a fost doar o foaie, a continuat cu obiective, iar în 2019 a trecut la acțiune și investiții în România.  „O Primărie mișto! Eu știu foarte multe primării din România, și bune, și rele. Cred că aveți mare noroc cu o asemenea Primărie, care are un așa interes pentru dezvoltare”, acestea au fost cuvintele cu care a descris Helene eforturile reprezentaților Primăriei Reșița orientate spre dezvoltare și spre evitarea plecării reșițenilor din orașul natal. Întrebată de ce ar trebui să se întoarcă românii acasă din străinătate, răspunsul acesteia a fost scurt și la obiect: „De dor!”. Dorul și curajul, la pachet cu perseverența, din punctul de vedere al unei femei care are experiența traiului pe meleaguri străine, sunt suficiente pentru ca românii să aibă succes și în țara lor. Aceasta încurajează antreprenoriatul chiar și pentru cei fără experiență, deoarece oportunități sunt cum „nici măcar în celelalte țări europene nu există”. „Dacă românii ce au plecat în străinătate pentru un trai posibil mai bun au avut curajul să facă această alegere, să-și schimbe modul de viață sau limba vorbită, au curajul să se și întoarcă pentru o viață frumoasă în țara natală”, ne mai spune Helene.

Așadar, viața este scurtă, încercarea moarte n-are, iar conform celor spuse în cadrul conferinței, întoarcerea reșițenilor din orașe mai mari din țară și a tuturor românilor din străinătate merită! La urma urmei, legătura cu locul unde ne-am născut nu poate pur și simplu să dispară.

CITEȘTE ȘI: De ce pleacă reșițenii și ce i-ar determina să se întoarcă acasă?


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/