Dominic Fritz propune un contract cu cetățenii pentru reducerea deșeurilor: „Nu suntem condamnați să trăim într-un oraș murdar!”

Curățenia orașului este pe agenda electorală a lui Dominic Fritz. Candidatul USR-PLUS pentru Primăria Timișoara propune un „contract” cu cetățenii pentru a readuce rânduiala bănățeană în capitala Banatului.

Candidatul USR-PLUS pentru Primăria Timișoara atacă administrația locală pentru lipsa de respect arătată cetățenilor și spune că gunoiul din oraș este cel mai bun argument pentru nevoia de schimbare: „Gunoiul din Timișoara spune multe despre modul în care este administrat orașul nostru. Spune ceva despre prosperitatea orașului, spune ceva despre gradul de civilizație, dar mai ales este un semn al respectului al administrației față de cetățeni. Îi respectă Primăria Timișoara pe timișoreni? Dacă ne uităm în jur, răspunsul este nu! Nu suntem condamnați să trăim într-un oraș murdar. Timișoara poate să fie la fel de curată ca și oricare alt oraș frumos din occident. Vreau să propun un contract cetățenilor în care atât cetățenii cât și administrația să fie responsabili. Rânduiala bănățeană se va întoarce la Timișoara! Trebuie să fie devenim din nou o comunitate care să aibă grijă de spațiul care ne înconjoară”, a declarat Dominic Fritz.

Rodica Militaru, una dintre persoanele care a stat în spatele Legii mirosurilor, spune că frecvența cu care se curăță străzile din Timișoara este nesatisfăcătoare. Userista a făcut niște calcule din care reiese că străzile se curăță o singură dată pe an. „Avem o Hotărâre de Consiliu Local care aprobă caietul de sarcini și contractele, însă anexele caietului de sarcini unde sunt precizate cele 1227 de străzi și frecvența cu care trebuie măturate nu au fost publicate. Noi, cetățenii, nu putem vedea, de exemplu, cu ce frecvență se curăță strada pe care locuim. Numărul de 1227 de străzi a apărut în contract doar după ce Curtea de Conturi a cerut în mod expres Primăriei să includă toate străzile din oraș. Tot Curtea de Conturi a fost cea care a solicitat Primăriei să se întocmească și să se publice graficele de lucrări. Se publică săptămânal, începând din 28 februarie anul acesta, acele programe de curățenie și se salubrizează o zonă din sudul orașului și o zonă din nordul orașului. Timișoara are 770 km de tramă stradală și am constat că zilnic se curăță mici zone cu un total de 4,5 km pe zi. Făcând o socoteală, rezultă că o stradă ajunge la rând, în medie, la 167 de zile. Dacă ținem cont că între 15 noiembrie și 1 martie nu se desfășoară această activitate de salubrizare stradală, rezultă că o stradă este măturată o singură dată pe an, exceptând poate zona centrală. Acolo Primăria nu publică contractele de curățenie”, a explicat Rodica Militaru.

Candidata USR la Consiliul Local mai spune că firma care a câștigat licitație pentru colectarea, transportul, depozitarea și valorificarea deșeurilor vegetale și din construcții nu are autorizație: „Transcrime nu are autorizație de mediu pentru activitatea de colectare deșeuri de pe domeniul public. În consecință, Garda de Mediu a intervenit și a oprit această activitate până va obține autorizația de mediu, care nu se știe când se va întâmpla. Primăria a semnat un contract cu o firmă care nu își poate desfășura activitatea pentru că nu are toate autorizațiile cerute de lege. În consecință, noi rămânem cu gunoiul pe străzi”.

Contractul cu cetățenii

Dominic Fritz spune că își dorește un parteneriat cu ONG-uri care să se ocupe cu educația copiilor în legătură cu colectarea selectivă. Al doilea punct de pe planul candidatului USR-PLUS este informarea cetățenilor cu privire la programul de curățenie stradală pentru ca mașinile să nu blocheze accesul utilajelor ce salubrizare. Fritz promite 1000 de coșuri de gunoi, dotate și cu scrumieră, amplasate în zonele cu probleme ale orașului. Useristul spune că are în plan coordonarea cu asociațiile de proprietari pentru ca tomberoanele din apropierea blocurilor să fie amplasate în zone sigure, asemănătoare unor căsuțe, până la crearea unor tomberoane subterane. Sancționarea joacă un rol important în propunerea USR-PLUS. Dominic Fritz spune că atât amenzile pot corecta comportamentul anumitor timișoreni, dar promite crearea unei aplicații unde cetățenii pot raporta poliției locale și „detectivilor gunoaielor”, după cum numește o latură pe care promite să o implementeze, persoanele care aruncă ilegal gunoiul pentru că nu au contract de ridicare. Salubrizarea mecanizată și monitorizată prin GPS, programul „plătește pentru cât arunci”, șantierele fără praf, stație de biofermentare și achizițiile verzi sunt alte puncte din programul candidatului Alianței USR-PLUS la Primăria Timișoara.

Gunoiul unora, comoara economiei circulare

Timișoara poate profita de oportunitățile oferite de Comisia Europeană pentru reducerea poluării, crede Aida Szilagyi, candidat USR la Consiliul Local. Userista își dorește adoptarea economiei circulare în oraș și spune că își dorește un grad înalt de reciclare a deșeurilor. „Trăim într-un sistem liniar, bazat exclusiv pe consum. Luăm resursele din natură, le prelucrăm, utilizăm produsele după care le aruncăm. Sistemul este o sursă de generare a unor cantități imense de deșeuri. Orașele sunt responsabile de 70% din cantitățile de deșeuri generate. Economia circulară propune modalități noi și moduri noi în care să producem și să folosim acele lucruri de care avem nevoie. Totodată, ne permite să explorăm noi modalități de a asigura prosperitatea pe termen lung. Produsele sunt menținute în viață un timp îndelungat prin reutilizare, reparare, remanufacturare și, atunci când ajung deșeuri, acestea sunt convertite în materii prime secundare care realimentează economia”, a prezentat Aida Szilagyi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/