Dominic Fritz, de 1 Decembrie: „E atât de mare dorul de a simți comunitatea din nou”

fritz

Primarul Timișoarei Dominic Fritz vorbește, de 1 Decembrie, despre unificarea românilor și despre modul în care fiecare timișorean ar trebui să contribuie la crearea unei comunități adevărate. 

Este al doilea an în care Dominic Fritz sărbătorește Ziua Națională a României în calitate de primar al Timișoarei.

„Din păcate și acest al doilea 1 Decembrie pentru mine este sub semnul pandemiei și e păcat pentru că atât de mare e dorul de a simți comunitatea din nou. Până la urmă cred că despre asta este vorba, despre unirea, unificarea României nu doar ca entități geografice, ci și sociale și noi să ne simțim ca o comunitate mare, ca țară, dar bineînțeles și ca oraș. Și să ne punem întrebarea ce înseamnă să fii o comunitate, o unitate în diversitate, în care fiecare cu problemele lui, cu potențialul lui, să fie băgat în seamă, să poată contribui și cum putem realiza acest vis al unei comunități în care fiecare este respectat într-un oraș ca Timișoara. 1 Decembrie este, pe de-o parte, o celebrare a României, a poporului român cu tot potențialul său uriaș, dar ne și pune și această întrebare: cum în viitor vreți să îndepliniți potențialul României și pentru noi, mai concret, potențialul Timișoarei.”, a spus primarul Dominic Fritz.

Comparativ cu germanii, mai spune primarul Fritz, românii sărbătoresc ziua națională ceva mai formal.

„Aici poate e ușor mai militarizată, mai formalizată sărbătoarea. Este o altă tradiție de a sărbători, dar în general acest sentiment de a fi în familie, în comunitate, de a celebra propriul popor cred că e similar. În Germania e foarte legat și de sfârșitul comunismului, ziua națională este ziua unificării în Germania, dar unificării în 1990 și ține foarte mult de memoria recentă. În România, tradiția e mai veche.”, a explicat Friz.