Castelul Regal de la Săvârşin este una dintre cele mai vechi clădiri care se păstrează în această zonă a ţării, ea fiinţând de la mijlocul secolului XVII. După Revoluţie, acesta a fost deschis publicului spre vizitare, însă în urmă cu peste un deceniu, Casa Regală a hotărât să permită accesul în interior doar cu anumite ocazii. Acum, frumosul domeniu, ar putea fi redeschis turiştilor.
O parte din Domeniul Regal de la Săvârșin a fost deschis publicului, spre vizitare, după mai multe lucrări de reabilitare realizate în lunile mai și iunie. Prin intermediul unei asociații pe care a înființat-o la Săvârșin, familia regală a refăcut mai multe clădiri din afara domeniului, unde, de-a lungul timpului, au fost deschise ateliere de meșteșuguri, în speranța că, prin promovarea tradițiilor locale, numărul turiștilor va continua să crească. S-au rerabilitat o parte din clădirile de pe domeniu. Prin dorinţa Majestăţii Sale Regele Mihai, fostul garaj a devenit muzeu regal al automobilului, s-a reabilitat casa de oaspeţi, casa administratorului, iar în acest an va fi refăcut şi magazinul de suveniruri. Apoi, în urmă cu ceva timp, familia regală a înfiinţat la Săvârşin un ONG, care are ca scop să reînvie şi să dezvolte meşteşugurile din această zonă. În trecut, castelul a mai fost deschis masei mari de turişti şi chiar a funcţionat şi în regim de hotel, în perioada când niciun membru al familiei nu se afla la Săvârşin.
Istorie zbuciumată
Construcţia castelului a început în anul 1640 şi a fost finalizată în 1680, devenind în scurt timp un cunoscut conac vânătoresc ce aparţinea unei familii de maghiari pe nume Forray. După exact un secol, la 1781, răsculaţii lui Horia, Cloşca şi Crişan, cărora li s-au adăugat şi iobagii de pe domeniul Săvârşinului au devastat domeniul şi au dat foc castelului şi bisericii romano-catolice de acolo, amândouă arzând până la temelii. Familia Forray a reclădit conacul, dar construcţia nu a avut din nou o viaţă prea lungă, pentru că în timpul revoluţiei de la 1848 ea a avut aceeaşi soartă, fiind din nou incendiată de populaţia furioasă. Reconstrucţia sa a durat până în 1870, perioadă în care i s-a dat forma arhitecturală pe care o păstrează şi astăzi, aceasta fiind de tip neoclasic târziu. În 1941, unicul moştenitor al familiei, Ferencz Huniady ajunge ministru de interne al Ungariei şi cum legea îi interzicea să mai deţină proprietăţi în România, el a făcut un schimb de domenii cu baronul Stârcea Mocioni – mareşal de vânătoare al Curţii Regale – care avea în proprietate un loc asemănător în apropierea Budapestei. Până în 1943 s-au executat numeroase lucrări de modernizare, printre care introducerea apei curente şi a unui grup electrogen. Mai târziu castelul a fost preluat prin licitaţie publică de societatea “Corvinul”, Casa Regală cumpărându-l în 1945 de la aceasta. Oamenii spun că în perioada războiului, mulţi evrei din zonă şi-au găsit salvarea în subteranele de pe domeniul regal, scăpând astfel de furia naziştilor.
Casă de odihnă pentru Ceauşescu
După invazia comunistă a fost pe rând orfelinat şi spital de nebuni. Din 1967, după ce a fost renovat, a fost casa de odihnă a lui Nicolae Ceauşescu. După revoluţie “Domeniul Regal Săvârşin” a intrat în administraţia Oficiului Naţional de Turism, iar în 2001 statul la retrocedat proprietarului de drept, şi anume familiei regale.
De-a lungul celor peste trei secole de existenţă, castelul de la Săvârşin a avut numeroşi oaspeţi de seamă, fiind gazda mai multor muzicieni renumiţi, printre care Franz Liszt, Chopin sau Paganini. În perioada comunistă, când castelul era folosit ca şi casă de vacanţă a dictatorului Ceauşescu, el a avut o întâlnire cu preşedintele Iugoslaviei – Iosif Broz Tito. În lunile iulie-octombrie 2024, castelul este deschis. Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai și Magazinul de Suveniruri pot fi vizitate în fiecare săptămână, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 9 și 18. Parcul Regal poate fi vizitat numai cu înscriere prealabilă, fie la telefonul 0770 562 822, fie pe e-mail, la contact@savarsinregal.ro/. Vizitarea parcului se face numai în prezența unui ghid.