Doliu, post și rugăciune. Vinerea Mare, ziua de doliu a creștinătății, ziua Deniei Prohodului

prohodul 5
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Creștinii ortodocși sunt chemați la înmormântarea Domnului Iisus, sau la prohodire, care se cântă în biserici în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. 

„Fiecare mădular al Sfântului Tău trup a răbdat ocară pentru noi: capul a răbdat spini; fața, scuipări; obrazul, loviri cu palme; gura, gustarea oțetului celui amestecat cu fiere; urechile, hulele cele păgânești; spatele biciuiri și mâna, trestie; întinsorile a tot trupul pe cruce, și cuie, încheieturile și coastă, suliță.”- Denia celor 12 Evanghelii.

Vinerea Mare și Învierea sunt despre Iisus, cel de pe Cruce și despre Iisus cel înviat spre salvarea (mântuirea) noastră, a tuturor.

„Nu, Vinerea Mare nu este despre cumpărături, aglomerație, excursii ori concedii (nu vorbim aici de pelerinaje).
Sunt sigur că astfel de cuvinte pot supăra pe unii dintre ai noștri, prinși în nebunia cumpărăturilor sau în „magia” ieșirilor departe de casă. Sunt preot al lui Hristos și o spun deschis și ferm: Vinerea Mare și Învierea sunt despre Iisus, cel de pe Cruce și despre Iisus cel înviat spre salvarea (mântuirea) noastră, a tuturor.

Treceți pragul bisericilor, lăsați în urmă agitația și nebunia lumii și veți înțelege mai bine ce spun.

Postul negru de azi nu are nicio valoare dacă nu este însoțit de pătimirea, împreună cu Iisus pe Cruce și, la ceas de seară, cu prohodirea Sa la coborârea de pe Cruce și așezarea Sa în mormânt. Nu lăsați cele materiale și cele ale lumii să vă fure Sărbătoarea! Veniți la biserică să o trăim așa cum se cuvine și să ne bucurăm de ea!

Umpleți bisericile în seara aceasta la Prohod și mâine noapte, la Înviere. Dar stați, rămâneți până la sfârșit! Nu vă grăbiți să plecați, slujbele sunt lungi, dar extraordinar de profunde și de frumoase! Plecând înainte de vreme, e posibil să ratați esențialul!

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Haideți să Îl prohodim în seara asta, împreună, pe Domnul!” – preot Mihai Ciucur.

Este ziua de doliu a creștinătății, în care a fost răstignit Iisus Hristos, numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, ziua în care biserica își cheamă enoriașii la rugăciune și căință. În Vinerea Mare, în toate bisericile ortodoxe are lor Denia Prohodului Domnului, slujba de înmormântare a Domnului Iisus Hristos, iar versurile lui sunt cântate de toți cei prezenți în biserici.

Se mai numește și prohodirea, denia fiind o utrenie de seară din perioada Triodului, la care credincioșii nu doar ascultă, ci iau parte trup și suflet, în cântări și imne de laudă. Prohodul este împărțit în trei părți, inegale ca număr de versuri, prima are 73 de strofe, a doua 60 și ultima 43. Mai exact, este o slujbă de aproape 4 ore,  care se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, ce simbolizează înmormântarea lui Iisus Hristos.

produl

Tot în cadrul acestei slujbe, în unele biserici, credincioșii trec pe sub masa plină cu flori, care simbolizează catafalcul lui Iisus, un epitaf pe care este reprodusă icoana punerii în mormânt a Mântuitorului, Evanghelia și Crucea.

Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite “Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru. Slujba Prohodului este săvârșită în toate bisericile din țară, după ora 16.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/