Doi medici stomatologi, campioni pe tatami

Mall 1000x100 untitled design set 970x90 px

Meseria de medic este una onorabilă. Să practici un sport este benefic pentru sănătatea ta atât fizic, cât și mental. Însă câți medici practică sporturi extreme și mai puțin cunoscute? Pe câți dintre ei îi vedem și în ringul de lupte, și în cabinetul privat practicând meseria de medic cu succes? Pe niciunul, ar spune mulți, însă limitele au fost depășite, iar cele două activități se completează frumos una pe cealaltă.

Alexandru și Cătălin sunt frați, ambii stomatologi în Timișoara, născuți la Oravița. Împreună au reușit să depășească orice barieră și să îmbine meseria cu pasiunea pentru sporturile mai puțin cunoscute. Cei doi practică jiu-jitsu brazilian și sunt campioni ai acestui sport extrem.

Cel mai mic dintre frați – Alexandru – la vârsta de 11 ani, prin intermediul unui vecin care practica lupte libere, a ajuns pentru prima oară în sală. Astfel, pasiunea pentru sport a dat roade, el fiind multiplu campion național și internațional la sporturile de contact. Cătălin a ales fotbalul – la 14 ani a dat primele sale probe la Steaua București, unde a jucat timp de un an, apoi la Poli Timișoara – timp de 7 ani și 2 ani la CFR Timișoara. Trecerea sa de la fotbal la jiu-jitsu brazilian se datorează fratelui său, care a insistat să practice ambii același sport. Pentru început a ales kickboxul.

În momentul de față cei doi sunt legitimați la clubul Iguana Fight Team din Timișoara, club afiliat MILL HILL BJJ din Londra. Din cauza pandemiei, atât antrenamentele, cât și concursurile au fost suspendate, iar după o pauză de un an, cei doi au revenit în forță. Cătălin și Alexandru sunt practicanți de jiu-jitsu brazilian la nivel înalt, demonstrând acest lucru la începutul lunii, când în Serbia – Kovin a avut loc turneul ADCC Serbia Open.

În ciuda faptului că a avut adversari cu centura neagră la judo și sambo, Cătălin a obținut medalia de aur la categoria +100 kg intermediar. Nici fratele său nu s-a lăsat mai prejos, acesta eliminându-l din competiție la categoria +100 kg profesioniști pe campionul MMA al Poloniei, însă în runda finală a cedat în fața celui care deține centura neagră în BJJ și campion mondial ADCC, astfel Alexandru s-a clasat pe locul II, obținând medalia de argint.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Întrebați de modul în care glumesc apropiații despre cele două activități pe care le desfășoară în paralel, medicii din Oravița au răspuns: „Unii au rămas fără un dinte. Glumele înainte să practic acest sport erau că Alex îi scoate și eu îi pun. Acum situația este altfel: și el îi pune dacă îi scoate. Toți glumesc, așa că, dacă-i rupi dinții cuiva, îi lași cartea de vizită”.

Cei doi privesc ambele activități cu maximă seriozitate și luptă (la propriu și la figurat) pentru a-și îndeplini visurile. De asemenea, și realizările profesionale sunt de admirat și nu au fost date la o parte, cei doi având în momentul de față un cabinet privat, pe care l-au dezvoltat treptat cu pasiune pentru a face performanță în stomatologie. Pacienții care vin să se trateze nu sunt doar locali și regionali, ci sunt și din afara țării.

În urma turneului, campionii au ținut să mulțumească tuturor celor care le-au fost alături: „Mulțumim celor care ați stat cu sufletul la gură pentru noi, celor care ne-ați trimis sute de mesaje de încurajare. Mulțumim echipei Iguana Fight Team pentru susținerea oferită de-a lungul colaborării noastre!”

Autor: Iulia Vlad

untitled design set 970x90 px