Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE, arată datele Eurostat. În 2021, peste 40% din numărul total al micuților trăiau la limita sărăciei.
Datele raportului european de anul trecut indică faptul că în toate statele UE, numărul copiilor aflați la limita sărăciei a crescut cu 200.000, dintre care 25.000 sunt din România. Aproape jumătate dintre copiii români se confruntă cu o nutriție deficitară, nu au acces la educație și servicii sociale. Cei mai expuși sărăciei sunt copiii din zona rurală.
40% dintre gospodăriile din România au înregistrat anul trecut o scădere a veniturilor comparativ cu 2021, în timp ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre ele.
„Majoritatea gospodăriilor au fost nevoite să cheltuiască mai mult pentru utilități, alimente, îngrijiri medicale și educație – transport la școală, rechizite și cărți. Gospodăriile consideră că trebuie să facă reduceri semnificative. Jumătate vor economisi bani de la utilități și hrană, ceea ce reprezintă un risc pentru bunăstarea copiilor. Pe lângă presiunile asupra prețurilor la alimente și energie, mai mulți analiști spun că sprijinul financiar acordat de stat persoanelor strămutate din Ucraina, alături de revenirea la muncă și în învățământul superior cu prezență fizică după pandemia de Covid, va genera o presiune uriașă pe piața chiriilor, în special în marile orașe.”, se arată într-un comunicat transmis presei de Organizația Salvați Copiii.
Potrivit sursei citate, efectele pandemiei și criza costului vieții au avut un impact semnificativ asupra familiilor monoparentale și a celor numeroase: în 2019, 9,6% dintre familiile monoparentale erau expuse riscului de sărăcie. Procentul s-a dublat la 18,2% în 2020 și a crescut apoi la 23% în 2021. Referitor la incapacitatea de a-și permite o masă cu carne, pui, pește (sau echivalentul vegetarian) la fiecare două zile, procentele din populația generală au crescut de la 14,2% în 2019 la 14,7% în 2020 și 19,2% în 2021, însă creșterea este mai dramatică în rândul familiilor cu trei sau mai mulți copii, de la 17,5% în 2019 la 23,6% în 2021.
Ca o consecință a sărăciei, doar 11% dintre elevii români cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani pot citi fluent; 425 sunt calificați drept „nefuncționali”.
„În anul școlar 2020/2021, numărul copiilor sub trei ani înscriși în sistemul de educație timpurie a scăzut cu 5.100 (de la 22.506 la 17.400), iar 97,5% dintre aceștia provin din mediul urban. Rata de înscriere în învățământul preșcolar a scăzut de la 88,6% la 84,5%. Aceste tendințe descendente îngrijorătoare au început în 2016. Testele naționale organizate în 2022 cu scopul de a depista problemele timpurii de alfabetizare arată rezultate slabe la învățătură în școlile din România. Rezultatele arată că doar 11% dintre elevii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani sunt cititori fluenți, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificați drept «nefuncționali», ceea ce se apropie de analfabetism. Discrepanțele dintre elevii din școlile din mediul rural și cei din mediul urban sunt, de asemenea, semnificative.”, se mai arată în datele oferite de Salvați Copiii.
Organizația Salvați Copiii solicită Guvernului României să acorde prioritate copiilor și familiilor vulnerabile, să pună în aplicare un plan strategic național care să asigure echitate în educație pentru copiii aflați în situații vulnerabile și să consolideze sistemul de asistență socială pentru a sprijini copiii și familiile expuse riscului de sărăcie.
„Este imperios necesar ca Guvernul României să aprobe, să pună în aplicare și să monitorizeze un plan strategic național coerent menit să asigure echitatea în educație pentru copiii aflați în situații vulnerabile și să consolideze sistemul de asistență socială pentru a sprijini copiii și familiile expuse riscului de sărăcie.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii România.
Cel mai scăzut risc de sărăcie sau de excluziune socială pentru copii, în 2021, a fost înregistrat în Finlanda și Danemarca, 13,2, respectiv 14%.