Doar o treime din populația aflată la risc a fost vaccinată! Virgil Musta: „Cred că pe acest aspect ar trebui să ne concentrăm în următoarea lună”

picnic iulius1000x100

„Vaccinarea trebuie să se afle în continuare în centrul strategiei de gestionare a COVID-19”, transmit autoritățile, dar, potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică, situația nu este conform așteptărilor. Vaccinul anti-COVID-19 a fost administrat în proporție scăzută la toate grupele de vârstă.

Se discută despre un nou val pandemic în România, iar singura armă eficientă este imunizarea. Dacă la început țara noastră se afla pe primele locuri în Europa în ceea ce privește programarea în vederea vaccinării, acum lucrurile s-au schimbat.

„Până în prezent, acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârsta. În ceea ce privește grupele de vârstă cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe de boală (peste 60 de ani), în medie 1 din 3 persoane eligibile a ales să se vaccineze”, se arată în raportul publicat de INSP.

leader board 728 x 90 px

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, este de părere că în acest context putem vorbi despre o urgență de sănătate publică.

Deși am primit vaccin, nu am vaccinat cât ar fi trebuit. Am primit o statistică de la Ministerul Sănătății în care se aprecia că dintre persoanele cu risc, adică cele care au peste 60 de ani, doar o treime sunt vaccinate. Noi trebuie să protejăm în primul rând aceste grupe de vârstă. Apoi, doar în 2,3% dintre localități vaccinarea este de peste 40%. Nu există protecție. Lumea nu e protejată. Vom face forme severe de boală și toată această statistică arăta că 90% din persoanele care fac forme severe au comorbidități importante și vârste de peste 60 de ani. Eu cred că aceasta este o urgență de sănătate publică. Înțeleg, nu există dorință de vaccinare, dar nu există nici solidaritate. Dacă ar exista, te-ai vaccina ca să nu îi îmbolnăvești pe alții. Cred că ar trebui să reprezinte o urgență de sănătate publică vaccinarea grupelor de risc. Adică a persoanelor de peste 60 de ani și a celor cu diabet, cu boli cardiovasculare, cu obezitate. Eu cred că pe acest aspect ar trebui să ne concentrăm în următoarea lună”, a spus medicul Virgil Musta.

În raportul INSP este specificat faptul că, potrivit datelor din platforma de prognoza europeană, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează că în Romania se vor înregistra în medie între 20 și 200 de cazuri noi confirmate pe zi.

„Ceea ce înseamnă că mijlocul lui august deja începem să creștem într-o progresie geometrică și ar putea apărea cel de-al patrulea val la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie. Acest al patrulea val înseamnă un număr mare de cazuri și din cauza faptului că lumea nu este vaccinată va exista acel procent de 20% – forme severe care necesită spitalizarea. Și din aceste cazuri, 4% sau 5% decedează”, a mai spus medicul Virgil Musta.

În ceea ce privește vaccinarea personalului medical, încă există spitale în care procentul este destul de mic.

„Nu avem un procent mulțumitor, din punctul meu de vedere, în ceea ce privește vaccinarea cadrelor medicale. Există acea Ordonanță de Guvern care prevede că dacă nu ești vaccinat ești obligat să îți faci test rapid o dată la trei zile sau dacă e PCR, la o săptămână. Un oarecare efect a avut această ordonanță, deoarece la mine pe secție erau trei persoane nevaccinate. Toate trei au cerut să se vaccineze deoarece costă și e neplăcut să te tot testezi pentru că riști să faci răni la nivelul foselor nazale”, a mai precizat Virgil Musta.

Până la începutul lunii iulie, la nivel național au fost administrate peste 9,1 milioane de doze de vaccin. Peste 4.6 milioane de persoane sunt vaccinate cu schema completă, iar 170.000 au primit doar prima doză de vaccin. Vaccinurile utilizate până în prezent au fost Pfizer Biontech 79.1%, Astra Zeneca 9.3%, Moderna 7.9% și Johnson 3.7%.