Doar 200 de sirene de alarmare a populației într-un județ întreg!

Județul Caraș-Severin are în total puțin peste 200 de sirene electrice și electronice. 10% dintre ele sunt neoperative. În plus, o bună parte dintre ele nu pot fi activate centralizat. Cât de bine funcționează, prin urmare, prevenția în Caraș-Severin?

În eventualitatea unui fenomen meteo extrem, cum ar fi, spre exemplu, ruperea unui baraj sau a unui dig din cauza precipitațiilor abundente, alarmarea populației ar fi practic imposibilă în multe localități. Fie pentru că unele comune nu au deloc sirene instalate, deși obligația este a primăriilor, fie pentru că ele trebuie activate manual.

Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, în Caraș-Severin există 209 sirene electrice și electronice (189 operative, 20 neoperative), aflate atât în proprietatea administrației publice locale, (primării și Consiliul Județean), cât și în cea a unor operatori economici cu sursă de risc. Referindu-ne strict la administrația publică, din cele 150 de sirene, 132 sunt operative. Într-un județ întreg! Problema este că acestea nu pot fi acționate centralizat în eventualitatea unei amenințări regionale, asta pentru că administrațiile locale au ales varianta de sirene electrice, care necesită activarea locală.

O excepție este Primăria Reșița, care a achiziționat, în urmă cu ceva ani, printr-un proiect transfrontalier, 12 sirene electronice de alarmare, care pot fi acționate centralizat, din punctul de comandă municipal sau din dispeceratul ISU Caraș-Severin.

În total, pe raza reședinței de județ există 29 de sirene aparținând administrației locale, 8 dintre ele fiind neoperative. Din cele 29, 19 sunt ale Primăriei Reșița, iar 10 – ale Consiliului Județean Caraș-Severin.

Chiar dacă orașele din județ au astfel de sisteme de alarmare, din păcate ele nu sunt suficiente ca număr pentru a acoperi întreaga suprafață a localităților.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/