Doar 15% din procesele pe rol de la Instituția Prefectului Timiș – soluționate în 2021

Doar 51 din cele 330 de procese aflate pe rolul instanțelor de judecată, cu care Instituția Prefectului Timiș a început anul 2021, s-au finalizat până la această dată. Cele mai multe procese vizează legile reparatorii, în special pe Legea fondului funciar.

„Cu cele 279 de procese nesoluționate probabil vom intra în 2022. Mă refer la procesele pe legile reparatorii, în special pe Legea fondului funciar, pe aplicarea defectuoasă de-a lungul a 30 de ani a acestei legi, modificată și ea de nenumărate ori.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Alte procese vizează cauze pe contenciosul administrativ (32), unele sunt cu unitățile administrativ-teritoriale, altele sunt cu mandatele unor consilieri locali și județeni. Este vorba de Timișoara, Lugoj, Dumbrăvița și Giroc. Alte două procese sunt cu Săcălaz și Fârdea. Iar pentru consilierii care își încheie mandatul înainte de termen, sunt 12 procese din care 6 aproape finalizate.

În context, subprefectul Drăgănescu a spus că de toate procesele pe legile reparatorii se ocupă doar 3 angajați ai Instituției Prefectului, iar alți trei răspund de verificarea legalității documentelor.

În ceea ce privește Comisia județeană de fond funciar, vă reamintim că prima ședință a acesteia, în 2021, a avut loc la Prefectura Timiș abia în luna iunie. La acea dată, prefectul de Timiș declara că sunt aproximativ 100 de dosare pe rolul comisiei, unele dintre ele fiind rectificări de titluri de proprietate, anulări de titluri de proprietate sau contestații, pe lângă cele care au ca obiect validarea dreptului de proprietate, majorări sau diminuări de suprafețe. Perioada lungă de concedii medicale a foștilor prefecți a dus la întârzierea emiterii ordinelor pentru terenul aferent casei și anexelor gospodărești.