DNA: „Omer Radovancovici a urmărit exclusiv dezvoltarea potențialului turistic pentru comunitate!”

Fostul primar al comunei cărășene Pojejena, condamnat în trecut pentru contrabandă cu țigări peste Dunăre, a fost găsit complet nevinovat de procurorii anticorupție care au investigat modul în care a fost implementat un proiect european derulat de Consiliul Județean Caraș-Severin prin care s-a achiziționat un catamaran și s-a înființat Portul Turistic Pojejena.

Contractul de finanțare pentru „Creșterea gradului de mobilitate în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena/zona eligibilă Voivodina” a fost semnat în decembrie 2010, dar lucrurile au avansat foarte greu. S-a ajuns la un moment dat într-un punct critic. Proiectul risca să fie declarat ratat, iar banii europeni alocați, cheltuiți în mare parte, ar fi trebuit restituiți. Pentru a se evita această situație și pentru ca proiectul să fie până la urmă finalizat, s-ar fi întocmit anumite acte în fals. Mai exact, ele nu ar fi reflectat stadiul real al proiectului în diferite momente. 

Managerul de proiect, Victor Naidan, arhitectul-șef al județului, Liviu Taban, constructorul care a câștigat proiectul și Omer Radovancovici, primarul de atunci al Pojejenei, au intrat în atenția Oficiului European de Luptă Antifraudă. Iar mai apoi, în atenția DNA Timișoara. Primul a fost trimis în judecată, al doilea a semnat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, în timp ce față de Omer Radovancovici s-a dispus clasare. Când nimeni nu se arăta interesat de banii europeni puși la bătaie pentru acest proiect, Radovancovici a căutat chiar și peste Dunăre și, într-un final, a oferit Consiliului Județean constructorul dispus să furnizeze întocmai cele prevăzute în caietul de sarcini. 

Suspectat de comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, Omer Radovancovici a fost găsit în cele din urmă nevinovat. „Din probele administrate la dosarul cauzei nu a rezultat dincolo de orice îndoială rezonabilă existența unei înțelegeri cu managerul de proiect în sensul obținerii ilicite de fonduri din bugetul Uniunii Europene, motiv pentru care se dispune clasarea”, a stabilit DNA. Din probele administrate, procurorii anticorupție au concluzionat că Omer Radovancovici a semnat împreună cu ceilalți membri ai comisiilor de recepție mai multe procese verbale, iar „demersurile întreprinse pentru a se achiziționa catamaranul au avut ca scop realizarea obiectivelor proiectului transfrontalier implementat în zona Pojejena, primarul localității urmărind exclusiv dezvoltarea potențialului turistic pentru comunitate”. 

gif card de energie dacus 1000x100

 

foto: Facebook

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/