La Spitalul Județean de Urgență Reșița e din nou ca la spitalul de nebuni! De data asta e anunțat ca furat, cu acte, un aparat RMN!
S-a sustras în trecut gardul care împrejmuia cea mai mare unitate spitalicească din Caraș-Severin și nimeni n-a băgat asta de seamă timp de câțiva ani. Acum e dat dispărut un aparat medical care cântărește câteva tone și care necesită vreo 2-3 tiruri pentru a fi transportat. Liderul majorității din Consiliul Județean Caraș-Severin, Ioan Crina, îi cere de câteva luni explicații lui Romeo Dunca, pe care îl consideră vinovat de situația de-a dreptul ridicolă de la spital. Și asta pentru că președintele CJ este cel care a schimbat-o pe Alina Stancovici din funcția de manager, înstalându-l pe Călin Laza.
„Președintele Dunca nu înțelege gravitatea situației! RMN-ul vechi din spital a dispărut, toată lumea se ascunde de responsabilitate și noi constatăm că el funcționează în altă parte, în timp ce celălalt RMN, cel nou, nu își face treaba! În plus, s-au calculat amortizări după ce am înstrăinat RMN-ul nostru. E penal! S-a vândut subevaluat și calculezi în continuare amortizări după ce RML-ul a dispărut? E o chestiune foarte gravă, nu mai pot fi ascunse aceste lucruri!”, a tot reclamat socia-democratul.
Romeo Dunca s-a conformat și a prezentat în plenul CJ o informare scrisă. În loc să vindece buba, a făcut-o să puroieze. Așa s-a aflat că RMN-ul pus la dispoziție de Consiliul Județean Spitalului Județean prin intermediul asociației Salus Remedis s-a defectat în septembrie 2023. Pentru repararea aparatului vechi de 11 ani și un upgrade neapărat necesar s-a primit o ofertă de aproape 300.000 de euro! Conducerile spitalului și Consiliului Județean au considerat că nu se merită. Managerul Laza a propus să găsească un partener care să efectueze aceste servicii pentru pacienții spitalului și nu numai, fără niciun cost din partea spitalului. Varianta a fost agreată de conducerea CJ.
Astfel, în octombrie 2023, Laza a semnat cu Advanced Teleradiology Imaging services SRL un contract prin care aceasta se obliga să aducă la Reșița un aparat RMN nou, de ultimă generație, ocazie cu care s-a stabilit și că relocarea vechiului RMN costă 140.000 de lei.
Dacă până aici e discutabil în opinia unora, mai departe intervin probleme reale, inexplicabile chiar, pentru care cineva trebuie să răspundă. O recunoaște chiar Romeo Dunca: „Printr-o omisiune a conducerii Spitalului Județean de Urgență Reșița s-a încheiat un contract de vânzare și un proces verbal de predare – primire între spital și societatea care a realizat montarea noului RMN și respectiv demontarea celui vechi, conducerea SJUR neștiind că nu poate încheia un contract și emite o factură în acest sens.”
Conducerea spitalului a sesizat târziu că a vândut un bun ce nu-i aparținea, informează Romeo Dunca, și a cerut CJ casarea bunului, care nu mai era de multă vreme la Reșița. Președintele Dunca spune că a dat o dispoziție verbală, ceea ce nu prea există în administrația publică, pentru înființarea unei comisii care să clarifice situația RMN-ului. Evident, nu l-a ascultat nimeni. A mai încercat o dată, tot prin dispoziție verbală, dar de data asta cu mai mult succes.
Așa s-a descoperit că vechiul RMN a fost predat societății Eligon Pharma SRL, în 12 ianuarie, anul acesta. Și se pare că acesta funcționează în sistem privat, într-un centru medical din Caracal. Pentru rezolvarea situației Romeo Dunca propune evaluarea în regim de urgență a RMN-ului la locația în care e pus în funcțiune astăzi și emiterea unei facturi, de data aceasta de către CJ. Acesta atrage atenția că denunțarea contractului încheiat de spital va avea consecințe financiare și de imagine pe care le va suporta administrația județeană. În plus, cheltuielile cu eventuala recuperare a RMN-ului de unde e acum ar costa undeva la 150.000 de lei, bani pe care ar trebui să-i suporte tot Consiliul Județean.
Romeo Dunca împarte vina pentru această aiureală și cu consilierii județeni, cărora le amintește că, atunci când s-a discutat la capitolul diverse în plenul CJ despre RMN, despre posibilitatea de a-l vinde cu 10.000 de euro, n-au existat obiecții. Ceea ce a fost interpretat ca un acord tacit!
„Prostii, susține râzând Ioan Crina, liderul Grupului PSD din Consiliul Județean. Nu se iau măsuri, ni se fac informări de noaptea minții. Cineva a semnat un contract de vânzare pe 10.000 de euro și noi îl avem în contabilitate la vreo 60.000! Lucrurile pot merge spre penal pentru că e clar un furt să vinzi ceva ce nu e al tău. Trebuie găsită o rezolvare, dar lucrurile trenează. E o chestiune foarte gravă. Noi RMN nu avem la spital și cel pe care l-am avut a dispărut! Eu am propus să fie scos la licitație la valoarea de inventar ca să evităm răspunderea penală.”
Călin Laza a demisionat între timp din funcție, fiind sătul de răfuielile din Consiliul Județean care îl vizau și pe el. E în vacanță, dar e declarat pentru Express de Banat că nimeni n-a furat nimic și că e gata oricând să explice și organelor abilitate dacă va fi cazul, dacă aleșii județeni nu tratează această bubă a spitalului, ce și cum s-a întâmplat. „Venise RMN-ul nou, trebuia să-l scoatem pe cel vechi, și să le redăm pacienților accesul la acest serviciu medical. Cei de la Siemens ne-au dat această variantă de a valorifica aparatul vechi, care era stricat. L-am dat acelei firme, cu știința tuturor, nu s-a făcut nimic pe sub mână. Noi nu puteam emite factură, pentru că nu ne aparținea, nici n-am emis, dar ne-am trezit imediat cu banii în cont. Nu sunt ilegalități, nu sunt lucruri de ascuns și nu e nimic complicat. Spitalul a returnat banii firmei respective, care ar trebui să facă acea plată către proprietarul aparatului. E foarte simplu de pus totul la punct, dar se dorește altceva.”, a spus Călin Laza pentru expressdebanat.ro.
Romeo Dunca spune la rândul său că poate sunt niște sincope administrative, dar în niciun caz nimeni n-a încercat să fure RMN-ul sau să facă vreun șmen cu el. Nici cu cel vechi, nici cu cel nou. „RMN ăsta nou a fost 550.000 de euro, oferta pe care noi am cerut-o direct la siemens era de 995.000 de euro și un RMN asemănător a fost pus pe Ministerul Sănătății la Motru cu 1.950.000. Prețurile sunt relative, în funcție de cine cumpără și unde ajunge. RMN-ul nostru e un cal mort!”, a conchis Dunca.