Distrus de vreme, gata de dezvoltare! Sală de nivel regional și bazin de înot într-un fost manej

manej hipodrom

Consilierii locali au votat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) pentru transformarea hangarului de călărie în sală de sport cu amenajări și dotări, precum și viabilizarea terenului aferent.

Proiectul inițiat de primarul interimar al municipiului Lugoj a fost votat de toți cei 16 consilieri prezenți, din totalul de 19. Votul este considerat a fi foarte important de reprezentanții administrației locale.

„Avem acum aprobate sumele necesare pentru realizarea obiectivului de investiții care presupune transformarea hangarului de călărie în sală de sport. Urmează să căutăm surse de finanțare ca să realizăm această investiție pe care o considerăm absolut necesară pentru dezvoltarea zonei. După cum știți, Clubul Sportiv Municipal a înființat o nouă secție, cea de gimnastică feminină. Spre surprinderea noastră, într-un timp relativ scurt, s-au înscris la cursuri peste 100 de fete. Interesant este faptul că antrenorii secției de gimnastică feminină sunt de la naționala de gimnastică a Norvegiei. Noi avem o relație apropiată cu Federația Română de Gimnastică. Împreună cu dânșii, vom găsi posibilitatea de a obține o finanțare pentru realizarea acestui obiectiv de investiții”, spune primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu.

Mizează pe fonduri europene

„Categoric, mizăm pe fonduri europene. Suma necesară este în jur de 26 de milioane de lei cu TVA și 22 de milioane lei fără TVA pentru construcții, montaj și dotarea sălii la standarde înalte. Partea de construcții plus montaj este de 16 milioane de lei cu TVA și 13,5 milioane lei fără TVA.  Nu va fi doar sala de gimnastică propriu zisă, vor fi și spații de cazare pentru sportivi. Noi urmărim să edificăm acolo un complex unde să se poată pregăti și loturile naționale de gimnastică”, adaugă edilul-șef. Prin realizarea acestei investiții publice, se urmărește creșterea eficienței energetice a clădirii existente și economia de energie. Astfel, reducerea emisiunilor de bioxid de carbon va fi realizată în procent de 82%.

Pe lângă realizarea unei săli de gimnastică la standardele generale cerute la nivel regional, construcția va fi dotată cu grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, spații de cazare care creează posibilitatea ca sportivii să poată rămâne peste noapte în complexul săli de gimnastică, precum și punerea la punct a unui restaurant cu bucătărie proprie.

Bază de nivel regional

Clădirea existentă a fost construită în structură monolită din beton armat, având destinația de manej, după ce în trecut fusese hangar de aviație.

Fostul manej are o suprafață construită de 1.445 mp, iar noua construcție propusă, cu subsol, parter și etaj, va avea 2.750 mp, suprafață din care sala de gimnastică va ocupa 1.649 mp.

Sala de gimnastică la nivel regional este concepută pentru a oferi condiții de pregătire sportivilor competitivi, aflați pe calea performanței, gimnaști și nu numai.

Ca urmare, zona de activitate va trebui să fie flexibilă, iar echipamentele și aparatele folosite vor trebui să permită efectuarea unui program complementar, de la gimnastică recreativă la cea de performanță.  Zona de activitate va trebui să includă mai multe seturi de aparate și zone de formare specializate. Sala va fi astfel concepută încât să poată găzdui competiții regionale și intercluburi.

Sălii existente i se va monta o pardoseală cu mai multe straturi, i se va schimba tâmplăria și va fi izolată. Sala va fi extinsă cu o structură de „panouri sandwich” pentru a ajunge la dimensiunile acceptate pentru o sală de nivel regional. De asemenea, vor fi prevăzute noi zone de acces în clădire.

Recuperare și control anti-doping

Anexa propusă va adăposti toate cele necesare funcționării în bune condițiuni a sălii. Astfel, la parter, extinderea va cuprinde zona de primire, restaurant, băi pentru vizitatori, bucătărie, vestiare pentru sportivi și personal, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, sala de ședințe, zona de recuperare, zona de pregătire, magazin, zona de control anti-doping cu grup sanitar, cabinet, sală de tratamente, spălătorie etc.

Dezvoltare pentru o zonă defavorizată a orașului

Complexul sportiv și viitorul bazin acoperit vor fi nu numai obiective importante pentru activitatea sportivă. Ele înseamnă și o șansă de dezvoltare pentru o zonă defavorizată a orașului.

„În acea zonă, a străzii Traian Vuia, mai este un obiectiv pe care dorim să-l realizăm, și anume realizarea unui bazin acoperit. Este vorba despre un bazin cu scop didactic, pentru copii, care va fi construit în proximitatea viitoarei săli de sport. Acest complex va duce la dezvoltarea unei zone mai puțin favorizate a orașului”, ne-a mai declarat primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/