Dispozitive medicale de la cadavre, reimplantate la peste 200 de pacienți de la IBCV

ibcv
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău, spune că la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara s-au reimplantat unor pacienți dispozitive de la morți, timp de 14 ani. El cere conducerii unității să clarifice dacă pacienții care le-au primit sunt în siguranță.

Parlamentarul Emanuel Ungureanu spune că dispozitivele medicale au fost refolosite la IBCV în cadrul a trei studii derulate în perioada 2000-2014. 271 de pacienți ar fi fost incluși în aceste studii.

Cercetările ar fi concluzionat, mai spune deputatul USR, că defibrilatoarele verificate şi resterilizate corespunzător sunt la fel de sigure ca cele noi.

„Vorbim despre 14 ani în care la Institutul de Boli Cardiovasculare s-au reimplantat diferite dispozitive de la pacienţi morţi sau de la alte activităţi, poate ştiinţifice – nu ştim, că nu se specifică. Concluzia studiului a fost că defibrilatoarele verificate şi resterilizate corespunzător sunt la fel de sigure ca şi defibrilatoarele noi. Nu ştim pe ce s-a bazat acest studiu. Aici se vorbeşte despre o statistică legată de infecţii şi defecţiuni. De asemenea, studiul a concluzionat că reutilizarea în siguranţă a acestor dispozitive are implicaţii financiare şi umanitare. (…) Ce ne spun nouă aceste trei studii este că au mai existat instituţii medicale care au refolosit instrumentar care părea de unică folosinţă. Au experimentat, dacă vreţi, în încercarea de a ajuta pacienţii.”, a declarat Emanuel Ungureanu.

publicitate ziar expresb 1000x100

În opinia lui Ungureanu, situația ar trebuie clarificată de către Agenţia Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. De asemenea, parlamentarul solicită conducerii unității medicale din Timișoara să spună dacă pacienții care au beneficiat de aceste dispozitive sunt în siguranță.

Expressdebanat.ro a solicitat în scris un punct de vedere de la conducerea IBCV și va publica răspunsul după ce acesta va fi formulat. Managerul spitalului a refuzat să ofere o declarație, precizând că nu se afla la conducerea Institutului pe perioada derulării studiilor menționate de parlamentar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/