Unii consilieri locali au criticat în plen costul uriaș de realizare a unui loc în parcarea multietajată a Primăriei Timișoara care va apărea lângă Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, în zona centrală.
Primăria Timișoara are în plan să realizeze o parcare multietajată în zona centrală, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Valoarea investiției se ridică la aproape 46 milioane lei, cu TVA inclus, iar marți seara, în plenul Consiliului Local Timișoara, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Din documentația care însoțește proiectul aflăm că este estimat un cost mediu pentru un singur loc de parcare de peste 50.000 de euro. În total, parcarea va avea 184 de locuri. Proiectul prevede o construcție cu două etaje la subsol, parter și două etaje, plus terasă.
Așadar, înainte ca proiectul să fie supus votului, Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a dorit să știe de ce a fost calculat un preț atât de mare. Asta având în vedere faptul că pentru ridicarea unei alte parcări, tot de către primărie, în zona Take Ionescu, dar unde licitația a fost anulată, costurile erau estimate la jumătate.
„Sunt doi factori: amplasamentul în sine, care necesită relocarea de utilități, demolare de clădire, mutare punct trafo și creșterea mare a prețurilor la materialele de construcții este justificarea clară, rezonabilă și rațională pentru acest cost pe metrul de parcare”, a explicat viceprimarul Ruben Lațcău.
„Prețul din această documentație față de prețul pe care tot aparatul de specialitate al acestei primării l-a conceput pentru parcarea de pe Take Ionescu, și vorbim de doar doi ani diferență, este dublu. Cifrele pe care le-ați invocat și argumentele pe care le-ați adus cel puțin pentru mine nu sunt foarte concrete”, i-a răspuns Roxana Iliescu.
În replică, viceprimarul Lațcău i-a transmis că nu poate fi comparat un proiect elaborat în urmă cu cinci ani, cu unul recent, având în vedere creșterile de prețuri. „Dvs, ca și avocat, astăzi, în 2023, percepeți același tarif pe care-l percepeați în 2018 sau ați mai crescut prețurile? Este o întrebare legitimă, pentru că dvs refuzați să acceptați că într-o diferență de șase ani, în piața de construcții a apărut o creștere fulminantă de prețuri. Avem o creștere generalizată a tuturor prețurilor, mai ales la materiale, dar și la manoperă. În mod evident, această creștere generalizată se traduce în creșteri mai mari de costuri de execuție. Este o nevoie imperativă de a construi acolo o parcare. Noi avem un corp nou în execuție, corpul B, care trebuie finalizat și care va avea nevoie de 170 locuri de parcare ca să fie autorizat de către DSP. Deci, importanța acestei parcări este una crucială nu doar pentru zona respectivă, ci și pentru funcționalitatea și avizarea noului corp de spital”, a detaliat Ruben Lațcău.
De asemenea, Simion Moșiu, consilier local PNL, a susținut că este nevoie de o astfel de parcare în zona centrală a Timișoarei, dar nu cu orice preț. „Chiar un constructor a sesizat, membru USR, că la Oradea o parcare de așa natură este de patru ori mai ieftină. Ar fi o premieră pentru România să executăm parcarea la acest preț”, a precizat Moșiu.
În final, proiectul a fost supus votului, fiind aprobat cu 22 de voturi „pentru”, iar un consilier local s-a abținut.