Discuții despre Schengen și Caraș-Severin, cu oficiali din Austria

delegatie austriaca camera deputatilor (1)

Mai mulți oficiali din Austria au vizitat ieri Palatul Parlamentului, printre gazde numărându-se și deputatul de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

Sala Nicolae Titulescu a Palatului Parlamentului a găzduit ieri întâlnirea dintre mai mulți deputați sociali-democrați, inclusiv cărășeanul Silviu Hurduzeu, și delegația Grupului de prietenie Austria – România și Bulgaria din Parlamentul austriac conduse de deputatul Partidului Social Democrat din Austria, Harald Troch, președintele grupului.

Temele abordate prioritar în cadrul întrevederii au vizat relația bilaterală România – Republica Austria şi aderarea României la Spațiul Schengen.

delegatie austriaca camera deputatilor (2)

Deputatul Silviu Hurduzeu a profitat de ocazie pentru a atinge și alte subiecte, concentrate pe zona Banatului, în special pe trecutul județului Caraș-Severin. „Am discutat despre teme culturale din Banatul istoric, respectiv o serie de clădiri importante ale județului nostru ce au avut ca inspirație arhitectura austriacă.”, spune parlamentarul cărășean, care le-a vorbit oaspeților despre una dintre cele mai elegante și atractive construcții: primăria din Caransebeș, construită după faimoasa clădire a primăriei din Viena, chiar finanțarea fiind obținută de către primarul orașului de la acea vreme, din partea Imperiului Habsburgic. Mai apoi, diploma imperiala semnată de către Franz Joseph I în 6 Iulie 1865 recunoaște înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului, care în vremea aceea cuprindea 10 protopopiate, printre care și Oravița, unde se află renumita clădire a teatrului care a fost construită în 1816, după modelul teatrului Burgtheater din Viena, acesta fiind cea mai veche clădire de teatru din Banat. Hurduzeu nu a uitat nici de clădirea actualului Muzeu Județean de Etnografie din Caransebeș, care, din 1989, se află în fostul sediu al Regimentului de Graniță numărul 13 Româno-Bănățean.

„Totodată am discutat și despre buna coabitare dintre austrieci și populația din Banat, astfel că în urmă cu peste două secole, familii sosite din Tirolul austriac și-au ales drept cămin o zona colinară a Banatului, în 1812 luând naștere satul Königsgnad, astăzi Tirol în Caraș Severin.”, a explicat Silviu Hurduzeu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/