Încă de la înscrierile pentru examenul de titularizare, numărul cadrelor didactice depășea cu aproape 200 posturile disponibile din județ. Iar după ce promovabilitatea a fost de peste 75 la sută, cadrele didactice se găsesc în postura că nu au unde să lucreze.
Dacă la nivel național există un deficit clar în ceea ce privește cadrele didactice pentru posturile de educator și învățător, județul Caraș-Severin se laudă cu o situație echilibrată la acest sector, însă prezintă suprapopulare de profesori pentru alte specializări. „Nu sunt probleme cu deficit, însă sunt oameni care ar mai avea nevoie de posturi. Procedura continua. În această perioadă se realizează etapele de detașare, iar ca o noutate, dacă anul trecut se puteau înscrie cei care au luat examenul de titularizare acum doi ani, anul aceste pot participa chiar și cei care l-au luat cu trei ani în urmă, adică promoția 2010”, precizează pentru expressdebanat.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Ion Moatăr. Așadar, pe lângă profesorii care au trecut examenul anul acesta, se adaugă numărul celor care doresc un post de titular și vin din trei promoții anterioare.
Situația aceasta se prezintă în special la oraș, acolo unde țintesc majoritatea profesorilor. La sate, ca și în anii precedenți, lipsa subvențiilor pentru transport și cazare îi determină pe profesori să refuze chiar un post de titular. „Situația este aceeași și anul acesta: nu se decontează naveta și cazarea, de aceea majoritatea încearcă să-și găsească un post cât mai aproape de casă. Dar chiar și așa, sunt sigur că până la urmă și la sate se va rezolva problema aceasta”, mai adaugă Ion Moatăr.