Daniel Poliță îi explică europarlamentarului austriac Thomas Waitz, care a venit în Parcul Național Domogled – Valea Cernei pentru a vedea cu ochii lui dacă se exploatează irațional masă lemnoasă, că totul se face ca la manual. Cel puțin în fondul forestier administrat de instituția pe care o conduce!
„Toate activitățile de exploatare a masei lemnoase de pe raza Parcului Național Domogled – Valea Cernei, în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Caraș-Severin, se desfășoară în deplină legalitate, cu avizul administraţiei parcului în baza prevederilor amenajamentelor silvice şi a Planului de Management al Parcului Național Domogled – Valea Cernei aprobate prin ordin de ministru”, a afirmat directorul Poliță.
Acesta explică mai departe că exploatări silvice pot exista chiar și în zone protejate, lucru reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007. Art. 22 alin. (8) spune că „în zonele de conservare durabilă se pot desfăşura următoarele activităţi:” lit. j) „lucrări de îngrijire şi conducere a arboretelor, lucrări speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerării naturale în primul rând de parcele întregi limitrofe zonelor cu protecţie strictă sau integrală, în restul zonei-tampon fiind permisă aplicarea de tratamente silvice care promovează regenerarea pe cale naturală a arboretelor”.
„În calitatea atribuită instituției noastre de administrator al fondul forestier proprietate publică a statului, aplicăm prevederile legislației specifice activității desfășurate, iar activitățile de exploatare desfășurate în aceste zone nu încalcă nicio prevedere legală privitoare la regimul silvic. De altfel, în urma unui audit complex efectuat de specialiștii unui organism de certificare din Marea Britanie, Direcția Silvică Caraș-Severin a obținut începând cu data de 22.05.2018 recertificarea managementului forestier în sistem internațional pentru 100% din pădurile de stat administrate, certificat valabil până în anul 2023”, a mai precizat Daniel Poliță.