Lucrările de reabilitare a clădirii istorice care găzduiește sediul central al Bibliotecii Județene Timiș sunt în plină desfășurare. Spațiul destinat iubitorilor de carte va fi complet transformat în unul care va reda atmosfera saloanelor din trecut.
Clădirea, situată în Piața Libertății nr. 3, a fost evacuată complet pentru a permite desfășurarea unuia dintre cele mai complexe proiecte de reabilitare din zonă. Lucrările, estimate la peste 20,5 milioane de lei, sunt finanțate atât prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, cât și din bugetul județului.
„Odată cu această reabilitare, vom face trecerea de la sala de lectură la salon, păstrând specificul arhitectural al clădirii și creând o atmosferă care să valorifice istoricitatea spațiului. (…) Sala, care e un cuvânt mult mai neutru, mai prozaic, nu va mai fi suficient pentru a descrie spațiile respective, vor fi veritabile saloane ale cărții. Când spun salon, mă refer și la destinația inițială a spațiilor care vor găzdui carte și cititor.”, a declarat scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.
Primele zile de șantier la Biblioteca Județeană Timiș (foto: Constructim)
În timp ce șantierul avansează, colecțiile bibliotecii au fost mutate temporar în Recaș, într-un depozit al consiliului județean. Biblioteca rămâne însă activă prin filialele din oraș și prin secțiile care nu funcționau în sediul central.
Proiectul de reabilitare include consolidarea structurii și a componentelor arhitecturale, refacerea fațadei și a șarpantei, reamenajarea mansardei, podului și zonei de acces, instalarea unui lift panoramic interior și utilizarea curții interioare ca spațiu cultural și de lectură.
„Va fi o sală de lectură pe două etaje, parter și etajul I, între care se va face trecerea prin intermediul unei scări interioare. Publicul va avea un acces mai direct la carte, liber la raft. Oamenii se vor putea plimba pe acolo, vor vedea și alege cărți pe care le vor putea citi acolo sau le vor putea lua acasă, ca împrumut pentru domiciliu. (… Această reabilitare înseamnă și o anumită utilizare a curții interioare, ca terasă, ca spațiu util instituției. Din acest punct de vedere, clădirea va avea și un aspect nou, și o funcționalitate nouă, superioară, ca instituție”, a mai explicat Tudor Crețu.
Lucrările de reabilitare sunt programate să dureze doi ani. Deja de ani buni, biblioteca a devenit un „hub” cultural, adaptându-se noilor nevoi ale utilizatorilor. „Ca peste tot în lume, mai cu seamă la biblioteci publice, nu se mai pune problema doar în termen de cititori. De exemplu, statistica de bibliotecă, formularul de bibliotecă, cel oficial, nu mai conține cuvântul cititor, se referă la beneficiar ai acțiunilor, la utilizatori activi. Și din punctul acesta de vedere, biblioteca se redefinește drept un centru de acces la cultură, carte, servicii”, a mai spus directorul bibliotecii.
Biblioteca Județeană Timiș a fost fondată în 1904, iar din 1952 sediul ei este în Piața Libertății nr. 3. Primele filiale ale actualei biblioteci s-au deschis începând cu 1968.
Un nou program de finanțare sprijină dezvoltarea mediului de afaceri local, prin acordarea de fonduri pentru IMM-urile nou-înființate în județul Caraș-Severin. Inițiativa se adresează atât firmelor care și-au înregistrat...
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, s-a aflat, sâmbătă, la Universitatea Politehnica Timișoara. A discutat despre universitățile tehnice și adaptarea studiilor pentru creșterea angajabilității studenților. Absolvent al Facultății de...