Sunt românii mai proști decât alții? Aici este de discutat, însă ce e sigur este că internetul i-a tâmpit efectiv pe cei cu educație precară…
Urmăream zilele trecute o știre pe un post TV despre cum ne-a depersonalizat internetul, ce proporție de analfabeți funcționali este în România. Da, stăm prost, zicea realizatorul, cam 40% dintre elevi sunt ca și handicapați pentru că nu înțeleg ce citesc, nu pot extrage o informație. O treime dintre români înțeleg ce citesc doar așa, orientativ, aproape pe ghicite. Ca niște copii din primele clase primare…
Redactorul nu dădea sursa informației, eram curios, de unde știe!? Zicea că studiile au arătat, au demonstrat. Vă aduceți aminte de cercetătorii britanici!? Ăia de la care aproape în fiecare dimineață aveam câte o informație de asta aiuritoare, de genul cum să ne așezăm pe scaun ca să ne crească potența. Totul începea cu ceva de genul: cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că, în urma unor studii, deci atenție la, ar fi bine să, căci cercetătorii britanici au stabilit, etc. (Bine că au lăsat-o mai moale, că erau deja caraghioși! Nu cercetătorii, ci craincii de radio…)
Revenind la știrea despre care vorbesc, aluzia era (subtilă) că oamenii votează în necunoștință de cauză, adică așa, se iau mai mult după ce-i seduce când văd o imagine sau un filmuleț, căci nu pătrund în substratul informației. (Ar fi inutil, căci nu o înțeleg). Ca și când ai cumpăra un hamburger, dacă e plin de sos e musai gustos. Pe scurt, oricine are carismă poate vinde niște gogoși, niște tâmpenii, că ajunge să spună de Dumnezeu ca prostimea să strige: Mesia, Osana!
Acum, intervin eu și confirm că așa este, majoritatea se uită la știri dacă sunt poze și desene, de unde vine poate și expresia „ce nu pricepi, vrei să-ți desenez?” Dacă nu bagi în titlul știrii ceva de genul „lovitură dură” sau „vezi ce-a zis răhățel”, dacă nu pui o poză cu țâțe goale, e mai greu să fii citit. Din păcate, știrile nu mai sunt ce-au fost!…
Da, românii, mare parte din ei, suferă de o lipsă de educație, au educație slabă și sunt toate șansele să ne întoarcem la vremea domnitorilor. Vă aduceți aminte de la școală (dacă ați fost), din lecturile obligatorii (dacă le-ați citit) că mulțimea era numită prostime… Nu neapărat că era redusă intelectual, că pe oameni nu-i ducea capul, nu acesta era sensul, ci era neinstruită, needucată școlar, acesta era sensul prostiei și al prostimii. Acum, odată cu cercetătorii britanici se observă și redefinirea prostiei. De fapt, totul evoluează, în fine, să nu facem noi caz din asta!
Concluzia raportului, studiilor despre care vorbea redactorul TV, era că ne ducem de râpă!
Fără să caut, fără să vreau să aflu sursa (nu vă închipuiți despre mine ce nu sunt!) am dat de un articol în NY Times care trata aproape exact aceeași temă. (Ca să vedeți cât de valabilă este expresia că „ziar din ziar se face!”) Scris de David Brooks, editorialul acestuia demonstrează cât de tare s-au tâmpit americanii în doar 10 ani. Adică, spune autorul citându-l pe Andreas Schleicher șeful educației din OECD, o treime dintre americani citesc la nivelul la care te-ai aștepta de la un copil de zece ani. Mai departe, acesta spune că este greu de imaginat că fiecare a treia persoană are dificultăți în a înțelege un text simplu! Și concluzionează că adulții de acum nu mai sunt la fel ca acum zece ani!
Până aici, ați înțeles de fapt că ori noi, ori americanii, suntem cam același lucru la aptitudini, la educație, adicătelea suntem la fel de dăștepți! Or, acum, vin eu și vă întreb, dacă suntem la fel, ce fel președinte credeți că vom avea?
Vă recomand să citiți și Ministrul educației vede analfabetismul funcțional ca pe o problemă de securitate națională