Angajatorii vor avea de la anul o nouă obligaţie fiscală: plata unei taxe de solidaritate de 2% din fondul de salarii, „pentru a avea și ei o responsabilitate față de bugetul de stat”, a anunţat azi-noapte la TV ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, citat de Mediafax.
„Este o taxă reglementată și printr-o directivă europeană, pe care o plătește angajatorul la fondul de salarii. Este o directivă europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă (…) O plătește angajatorul la fondul de salarii, să aibă și el o responsabilitate față de bugetul de stat”, a spus Ionuț Mișa, într-o emisiune la Antena 3.
El a insistat că această taxă „nu poate să însemne o taxă în plus sau o creștere salarială. E o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuții”, a spus ministrul. Este, evident, o afirmaţie mincinoasă, atâta timp cât angajatorii vor avea de suportat o cheltuială în plus, dictată de politica fiscală a statului.
La sfârșitul lunii iunie, Cabinetul Tudose intenţiona să introducă tot o taxă de solidaritate, dar care era prevăzută pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, banii urmând să ajungă la bugetul pentru Sănătate.
Neimpozitarea salariilor mici, încă o promisiune nerespectată
„De anul viitor, impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru absolut toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor de până la 2.000 de lei nu va mai fi implementată în această perioadă și până la sfârșitul anului. Guvernul își menține, totodată, decizia de a transfera contribuțiile sociale integral de la angajator la angajat”, a mai spus Ionuț Mișa, potrivit Mediafax.
Ministrul Finanțelor a menționat, însă, că pentru categoriile de muncă clasele I și a II-a angajatorul va avea în continuare obligația să plătească contribuțiile. „Rămâne în continuare obligativitatea ca angajatorul să declare la stat suma reprezentând contribuțiile angajatului, angajatul nu are nicio obligație în plus”, a precizat ministrul Ionuţ Mişa.
Sursă foto: contaconect.ro.