CEDO: Diminuarea salariilor bugetarilor e legală

Bugetarii care au luat în calcul acționarea statului în judecată pentru diminuarea salariilor cu 25% trebuie să știe că CEDO le-a dat dreptate celor care au luat această decizie. Astfel că, o posibilă acțiune pe rol ar însemna cheltuieli inutile pentru bugetul unei familii.

În luna decembrie a acestui an, CEDO s-a pronunțat printr-o decizie în legatură cu diminuările în procent de 25% la salariile bugetarilor și a decis că aceste diminuări sunt justificate.

“Dispozițiile Convenției Drepturilor Omului și ale Protocolului Adițional nu pot aduce atingerea dreptului statelor de a adopta legile pe care le consideră necesare pentru a reglementa folosința bunurilor conform interesului general sau pentru asigurarea plății impozitelor sau a altor contribuții, ori pentru depășirea stării de criza”, se arată în motivarea CEDO.

„Practic, cunoscând modul unitar în care CEDO soluționează astfel de cazuri, s-a statuat dreptul discreționar al statului de a emite legi de ajustare salarială de natura celor contestate. Este bine de știut acest lucru pentru a evita eforturile și cheltuielile pentru alte persoane în inițierea unor demersuri pe această temă”, a precizat Marian Apostol, președintele CNS Cartel Alfa Caraș-Severin.