Diana Păun are tratament pentru depresia socială de care suferă mii de femei din Caraș-Severin!

diana paun candideaza la senat din partea pnl caras-severin

Candidatul PNL Caraș-Severin pentru Senatul României, consilier al președintelui Klaus Iohannis pe probleme de sănătate, se implică deja într-o problemă extrem de importantă la nivelul județului, cea a femeilor plecate peste hotare să îngrijească bătrâni.

Situația româncelor care lucrează la îngrijit bătrâni în Europa e printre ultimele griji ale politicienilor români. Nu însă și pentru Diana Loreta Păun, care își dorește un loc în Senatul României din postura de candidat PNL Caraș-Severin.

Ca medic, ca femeie și om politic, Diana Păun ia atitudine față de femeile care au migrat în străinătate pentru a îngriji bătrânii afectați de demență senilă și Alzheimer, care lucrează cel mai adesea fără forme legale, fără protecție socială, fără asigurare medicală, deși se dedică muncii lor adesea 24 de ore din 24, 7 zile din săptămână.

„Din păcate, suferințele îndurate de femeile din România și Republica Moldova care au recurs la soluția migrației pentru a acoperi costurile și nevoie vieții de familie au primit doar recent recunoașterea oficială sub forma unui sindrom cercetat și confirmat medical: sindromul Italia, un set de afecțiuni psiho-emoționale, o veritabilă depresie socială pentru că nu are impact doar asupra acestor femei, ci și asupra familiilor de care ele se înstrăinează.”, a comentat specialistul în Sănătate.

Diana Păun spune că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România dispune de 40 de milioane de euro pentru a construi și amenaja Centre Comunitare Integrate care vor aduce laolaltă servicii de bază oferite de echipa comunitară – asistentul social, asistentul medical comunitar și consilierul școlar- și servicii specializate, oferite de profesioniști din diferite domenii, în funcție de nevoile comunităților: medic, logoped, psiholog, kinetoterapeut.

Chiar în județul Caraș-Severin au fost acceptate spre finanțare două cereri pentru amenajarea unor astfel de spații, în comunele Cornereva și Bucoșnița, subliniază candidatul PNL Caraș-Severin pentru Senat.

„Îmi doresc ca aceste centre să fie folosite de administrația publică locală mai întâi ca oportunitate de pilotare a acestei filosofii de acordare integrată a serviciilor sociale și, ulterior, să servească drept exemple de bună-practică pentru toate celelalte primării. Cred că este o oportunitate de neratat pentru a dezvolta asistența medicală comunitară. Sunt deschisă și pregătită să inițiez un dialog constructiv cu doamnele noastre care își întrețin familiile muncind la îngrijire de bătrâni. Aștept mesajele voastre pe pagina mea de Facebook, la sediul PNL Caraș-Severin,(Bulevardul Revoluția din Decembrie, nr 17).”, a mai declarat Diana Păun.

Centrele comunitare integrate despre care vorbește cea care îl consiliază de 10 ani pe președintele Iohannis pe probleme de sănătate nu sunt o noutate pentru sistemul de sănătate românesc, opțiunea înființării lor a fost introdusă de mai bine de 20 de ani. Numai că, lipsa resurselor, lipsa personalului care să preia sarcinile, au determinat un ritm lent de înființare și de dezvoltare a lor.

„Azi, însă, cred că șansele acestui proiect sunt mult mai bune: procentul din PIB alocat sănătății a crescut, salariile din sistemul medical sunt considerabil mai bune, și dispunem de forța de muncă pentru a le pune în funcțiune, prin badantele care au demonstrat nu doar că vor să se întoarcă acasă, la familiile lor, dar și că sunt dedicate și înțeleg ce presupune să te dedici îngrijirii unor pacienți vulnerabili. Într-un moment în care credibilitatea azilelor de bătrâni a fost șubrezită de scandaluri și abuzuri, în care chiar și școlile profesionale care formează asistentele sunt vizate de diferite investigații, avem datoria și șansa de a derula un program de reconversie profesională țintit, care să ajute cele mai vulnerabile categorii: se pe cei cu nivel economic sub pragul sărăciei, cei în șomaj, cei cu nivel de educație scăzut,  dizabilitate, boli cronice, boli aflate în faze terminale care necesita tratamente paliative, graviditate, vârsta a treia, sub 18 ani, care fac parte din familii monoparentale sau risc de excluziune socială.”, a mai spus Diana Păun, șansa Caraș-Severinului de a trimite un specialist în Parlamentul României.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/