Dezvoltarea Reșiței, blocată de Ordonanța Guvernului Dăncilă! Riscă să pice inclusiv proiectele pentru care s-a obținut finanțare europeană!

Mai multe din proiectele care înseamnă investiții în valoare de 150 de milioane de euro în municipiul de pe Bârzava au toate șansele să fie abandonate! De vină e OUG 114!

Aleșii locali au aprobat astăzi bugetul de venituri și cheltuieli pe 2019, dar primarul Nelu Popa se teme că va fi nevoit să taie din lista de investiții prevăzute, aprobate și finanțate pentru perioada următoare. Dacă pentru partea de cofinanțare a acestor proiecte urmează să fie accesat un credit de vreo 7 milioane de euro, lucru aprobat deja de consilierii locali, primarul Reșiței spune că OUG 114 dată de Guvernul Dăncilă obligă municipalitatea la o cheltuială suplimentară. Una de vreo 15 milioane de euro! Bani mulți, foarte mulți, pe care Reșița nu-i are și nici măcar nu-și permite să-i împrumute.

„Noi am încercat și încercăm în contiuare să facem trei acțiuni. În primul rând, am redus salariile cu 5%. Apoi vom face disponibilizări, vom renunța la circa 60 de persoane și la 76 de poziții vacante, astfel încât să facem o economie de circa 1,2-1,3 milioane de euro, ca să compensăm ceea ce pierdem și să reușim să ne menținem investițiile la un nivel pe care l-am avut și anul trecut, și acum doi ani. Proiectele cu finanțare europene vor fi cofinanțate cu cota noastră de 2% sau cu neeligibilele dintr-un credit pe care l-am aprobat deja și pe care încercăm să-l luăm în următoarele 2-3 luni, un credit de circa 7 milioane de euro. Vestea proastă este că din cauza Ordonanței 114 ne obligă să majorăm manopera la toate proiectele pe care le-am avut realizate cu 1,57, cu alte cuvinte cu 57%. Fără să ni se indice de unde să luăm această sumă! În consecință, pe 150 de milioane de euro proiecte în diverse faze, manopera înseamnă vreo 30 milioane de euro. A o înmulți cu 57% înseamnă să facem rost de undeva de încă 15 milioane de euro. Nu știu la ora asta de unde vom face rost de banii ăștia!”, a avertizat primarul Popa.

Edilul-șef al Reșiței spune că speră ca măcar în ceasul al 13-lea să se chimbe ceva în privința Ordonanței 114 pentru că, altfel, singura variantă care se întrezărește la ora actuala e renunțarea la unele proiecte. La renunțarea unor investiții pentru dezvoltarea Reșiței! „Trebuie să facem o prioritizare și unele proiecte, în care noi avem cofinanțarea foarte mare sau considerăm că am putea să mai mergem și fără ele, să le mai scoatem din calcul. Eu nu îmi doresc asta pentru că vorbim de proiecte care sunt deja aprobate, semnate. Matematica nu te iartă, matematica este destul de dură. Eu sunt un tip optimist, inventiv și încerc să caut soluții. Proiectele în care Primăria are cea mai mare cotă de contribuție sunt proiectele de anvelopări. Noi aici mai avem de semnat undeva la 30 de scări de bloc în Govândari, în Centru, în piață, pe Horia. Acolo, sarcina noastră e undeva la 40% față de alte proiecte unde e doar 2% și dacă va trebui să facem ceva, primele tăiate vă spun de acum, public, vor fi anvelopările de clădiri rezidențiale. Nu vreau să mă bag în mobilitatea urbană, nu vreau să mă bag în clădirile publice, șapte licee, cinci școli și patru grădinițe”, a mai spus Nelu Popa.

Este incredibil, cu cât ai făcut mai multe proiecte, cu atât trebuie să aduci mai mulți bani ca să acoperi manopera, dacă ai făcut proiecte puține sau deloc, nu ai nicio problemă! În primul rând, Ordonanța penalizează administrațiile publice locale curajoase care au făcut proiecte!  – Nelu Popa, primarul municipiului Reșița

Chiar el implicat într-un proiect imobilier privat, primarul Reșiței are și alte motive să conteste OUG 114, despre care spune că nu ajută pe nimeni: „Ordonanța nu îi încurajează pe anteprenori. S-a ridicat salariul minim la 3.000, dar constructorii din România deja aveau salariile astea, pentru că nu le stăteau oamenii pe minimul pe economie. Tendința asta a Guvernului are un singur scop: încasarea mai multor bani din impozitele pe salarii. Ei forțează venituri mai mari la buget, forțându-ne pe noi să dăm salarii mai mari, cam asta e jucăria. Nu încurajează pe nimeni în anteprenoriat. Din punctul meu de vedere, dimpotrivă, încurcă lucrurile. Mai mult, prin Ordonanța 114 constructorii sunt scutiți de impozit. Deci, Guvernul le-a majorat salariile, ne-a forțat să acceptăm o manoperă mai scumpă, dar în același timp cota aia de impozit pe salar e zero. Noi nu luăm nimic!”

Referitor la bugetul pe 2019 aprobat astăzi, trebuie spus că, în sume nete, acesta este cu 1,3 milioane mai mic decât anul trecut.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/