DEZVĂLUIRI. Acoperirea lui Liviu Dragnea, una din mizele scandalului de la Aquacaraș?! Contract de peste 3 milioane de euro pentru Tel Drum!

De câteva luni bune, societatea Aquacaraș, operatorul de apă și canal din județ, o ține din scandal în scandal, după ce PSD face tot posibilul să dețină controlul absolut al societății, cu toată opoziția liberalilor.

Așa s-a întâmplat și în ultima ședință de consiliu județean, când majoritatea PSD a impus ca în Consiliul de Administrație al Aquacaraș să fie numiți de forul județean toți cei 7 membri. Iar în ultima ședință a forului legislativ reșițean, consilierii PSD s-au opus trimiterii a trei reprezentanți în CA și s-au abținut la votul privind solicitarea procedurii de vot cumulativ în AGA societății Aquacaraș.

Concret, prin manevra din Consiliul Județean și apoi prin abținerea de la Consiliul Local Reșița, PSD face ca liberalii să nu aibă vreun control în Aquacaraș, dar nici măcar să nu aibă vreun reprezentant, fie el și minoritar. De ce?! Speculațiile sunt numeroase.

Contract de peste 3 milioane de euro pentru Teldrum

Unul dintre răspunsurile la această întrebare ar putea fi legat de contractul recent pe care Tel Drum l-a primit de la Aquacaraș în urma fazării proiectului de pe POS Mediu pe finanțarea POIM. Acel Tel Drum pe care colegii de la Rise Project îl leagă de președintele PSD, Liviu Dragnea! Este vorba despre Contractul de lucrări CS CL 1, adică primul contract de lucrări de pe acest proiect. Acesta a fost atribuit pe 17 decembrie 2013 asocierii de firme SC Aqua Vest SRL și SC Welcar SRL, prima fiind și liderul de asociere. Contractul este în valoare de 13,2 milioane de lei, cu tot cu TVA, trebuia finalizat în 31 de luni și presupune construcția și reabilitarea surselor de apă și a stațiilor de tratare apă potabilă în Reșița, Bocșa, Anina și Oravița.

La nici doi ani de la atribuirea contractului, firma Aqua Vest, liderul de asociere, își declară insolvența, una însă care pune extrem de multe semne de întrebare. Situația este sesizată de cei de la supervizor.ro, care corelează cum o firmă cu o cifră de afaceri uriașă, plasată în topul firmelor de acest fel din Arad, intră brusc în insolvență.

Compania aparține inginerului Valer Herlo, cel care a fost ani de zile directorul Societății Comera, una dintre principalele societăți de furnizare apă-canal din județul Arad, inclusiv de la Săvârșin. Mai mult, profitul a fost evident și vizibil în toți anii, de la înfințare (2002, cu mici excepții) și până în 2016, iar societatea declara un patrimoniu de aproape 2 milioane de lei. Potrivit supervizor.ro, „indicatorii financiari ai anului 2015 – cifră de afaceri de 4 milioane lei, active imobilizate în valoare de 1.914.957 lei, stocuri de 2.591.719 lei şi 33 de angajaţi – arată că este vorba de o firmă importantă, care teoretic nu poate să dispară chiar peste noapte. Se pare că, totuşi, AQUA VEST SRL asta şi-a propus!”. Sau asta i s-a impus?!

Pe 16 decembrie 2016, firma Aqua Vest a solicitat deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei, dubios fiind faptul că, în documentaţia depusă la Dosarul nr.7920/108/2016, se afirmă că „societatea nu deţine active, respectiv bunuri imobile în patrimoniu, iar cuantumul datoriilor se ridică la suma de 2.335.214,98 lei, compuse din furnizori neachitaţi, creditare societate”! Dacă afirmaţia este corectă, apare întrebarea: ce s-a întâmplat cu activele imobilizate de aproape două milioane lei?

La aceeași adresă își mai au sediul alte două societăți comerciale, care au cam același tip de activitate și la care asociat majoritar este tot Emil Valer Herlo, care este declarat și administrator la Aqua Proiect SRL (CUI: 17365613) şi Aqua Servinstal SRL (CUI: 17365591), aşa că ar avea unde muta activitatea de pe falita Aqua Vest SRL și acel patrimoniu de 2 milioane de lei. Dacă nu a şi făcut-o deja!

Intră în scenă Teldrum

Filmul falimentul Aqua Vest se poate înscrie într-o practică deja generalizată în România: o firmă se retrage, deși câștigă licitația, pentru ca o alta (preferată sau „de casă”) să poată prelua lucrarea și firma ce se retrage primește alte contracte la schimb. Interesant ar fi de aflat și cum a ajuns Tel Drum pe acest proiect. Mai ales că potrivit e-licitatie.ro au fost 5 ofertanți și doar o ofertă admisibilă, fix cea a asocierii „S.C.TEL DRUM S.A.- S.C. EDAS EXIM S.R.L.- S.C. GEOFOR DIVERT S.R.L“, care era și cea mai mare: „12.101.259,17 lei din care cheltuieli diverse și neprevăzute în valoare de 638.263,55 de lei”.

Dacă este așa sau nu timpul o va lămuri, vom vedea dacă cei din Aquacaraș vor urmări și lucrările făcute de Teldrum, dacă banii vor ajunge la fel de greu ca la ceilalți constructori și, mai ales, dacă Teldrum va subcontracta lucrările. Și mai ales cui va subcontracta?!

Pe acest contract, Tel Drum are de făcut următoarele lucrări:

Reabilitare surse de apă Izvoarele Sodol Reşiţa buc 8

Reabilitare staţie clorinare Sodol Reşiţa buc 1

Reabilitare foraje Bocşa buc 4

Reabilitare staţie de tratare apă Bocşa buc 1

Staţie nouă de tratare apă Anina buc 1

Reabilitare surse de apa Oraviţa buc 6

Interesant este și faptul că pe pagina de internet a companiei (http://teldrum.ro/) se evidențiază un portofoliu uriaș, dar care ține de lucrări de drumuri și poduri, ferme, etc., fiind menționată doar o lucrare similară în Alexandria și două mai mici în două comune în tot portofoliul lor de rețele de apă și canalizare. De realizare stații de tratare a apei nici nu poate fi vorba…

În raportul publicat de Rise Project se arată că Liviu Dragnea ar deține majoritatea acțiunilor la purtător la compania Tel Drum, care ar fi condusă la vedere de prieteni din tinerețe și foști colegi de facultate ai liderului PSD și ar fi abonată la contracte cu statul. Dragnea a respins însă toate acuzațiile: „Nu am nicio acțiune la purtător, la nicio societate, și m-am interesat în ultimele zile, ca să înțeleg și eu cum e cu aceste acțiuni la purtător, că am auzit tot felul de aberații. Sunt niște minciuni, scrise de niște proști. Și mi-au explicat specialiști, cel puțin în România, nimeni nu poate să aibă niște acțiuni să le țină ascunse”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/