Mai multe zone în Timișoara nu au văzut nicio perie de mătură în ultimii 5 – 6 ani de zile, spune viceprimarul Ruben Lațcău. Primăria vrea să regândească întreg sistemul de salubrizare al orașului și promite că de săptămâna viitoare se începe o vizibilă campanie de curățenie.
Pe perioada iernii, susține viceprimarul Lațcău, primăria nu a putut salubriza străzile orașului din cauza unei reglementări legislative. „O prostie monumentală”, admite edilul local.
„Dacă pe o stradă am împrăștiat sare sau material antiderapant nu mai putem a doua zi sau în aceeași zi să mai venim și cu periile să măturăm strada. Dacă am face acest lucru, Curtea de Conturi ar considera că facem o dublă cheltuire a banului public. Evident că este o prostie monumentală, că nu pot să îi spun altfel, dar, din păcate, este modul în care administrația funcționează de ani de zile. Noi am avut nenumărate discuții cu cei de la Brantner, anul trecut, evident că suntem nemulțumiți de contractul acesta și de modul în care el este dus la îndeplinire. (…) De săptămâna viitoare vor începe o campanie mai vizibilă de curățenie. Cei de la Bratner au făcut contract cu penitenciarul să poată scoate până la 70 de deținuți într-o zi la salubritate stradală. Noi ne-am asumat să investim mai mulți bani ca să putem acoperi și acele străzi care nu au fost incluse inițial în contract.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
CITEȘTE ȘI: Primăria, amendată cu 60.000 lei pentru mizeria din Timișoara
Pentru viitor, primăria regândește sistemul de salubrizare stradală.
„Ce avem noi în primărie pe salubrizare stradală este un contract extrem de slab și dezavantajos pentru administrație. Suntem în ultimul an contractual și lucrăm deja la caietul de licitație pentru un nou contract de delegare pe salubrizare. Probabil va fi pe o perioadă mult mai lungă de timp tocmai ca să putem aduce un prestator care să poată face și investiții consistente. Anul acesta vom putea cheltui de două ori mai mulți bani decât am cheltuit în 2021. (…) Sunt multe zone în Timișoara în care nu a ajuns nicio perie în ultimii 5-6 ani de zile. Să luăm bulevardul 16 Decembrie. Partea de salubrizare stradală și trotuarul o face Bratner. Partea de alveole, spații verzi, fie că vorbim de spații verzi mici în jurul copacilor, mici insule sau vorbim de aliniamente pe marginea copacilor – astea sunt în întreținerea unui operator privat. (…) Este clar că este nevoie să avem un contract care să cuprindă tot ce înseamnă salubrizare indiferent dacă este spațiu verde, spațiu public, dacă este trotuar sau dacă este stradă.”, a mai spus Lațcău.