Detectoare de fum și monoxid de carbon, distribuite în Timiș

detector fum monoxid carbon

Campania „Detector pentru viață” continuă în 2025. 10.000 de detectoare de fum și de monoxid de carbon vor fi distribuite gratuit în 20 de județe, printre care și Timiș și Arad.

Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate și pot astfel face diferența între un incident minor și o tragedie.

Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, ci mai ales salvarea de vieți omenești.

În România se produc, zilnic, în medie, 19 incendii, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți, iar aceste incidente tragice pot fi prevenite și evitate prin respectarea unor reguli și măsuri minime de siguranță, precum montarea unor detectoare.

Acțiunea este derulată prin parteneriatul „Împreună pentru siguranță”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), împreună cu E.ON România și Delgaz Grid.

Sunt două instituții foarte importante, E.ON și Delgaz Grid, fără de care nu aveam această acțiune, precum și I.G.S.U. prin care se va coordona montarea acestor detectoare la nivel național. Nu pot decât să mulțumesc E.ON pentru această acțiune care efectiv salvează vieți”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al D.S.U.

Doresc să mulțumesc E.ON România și Delgaz Grid pentru sprijinul constant din ultimii 12 ani – l-am început pe al 13-lea – pentru modul în care au înțeles că numai împreună putem să ducem la bun sfârșit aceste campanii și numai împreună putem să fim un real sprijin pentru cetățenii acestei țări”, a declarat Dan-Paul Iamandi, inspector general al I.G.S.U.

Între 2013 și 2024, numărul exploziilor cauzate de acumularea de gaze naturale în locuințe s-a redus la jumătate față de perioada 2007 – 2012. În același timp, numărul persoanelor decedate a scăzut cu aproape 43%, iar numărul victimelor s-a redus cu aproape 33%.

În ceea ce privește numărul intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în perioada 2013 – 2024, se înregistrează o scădere de peste 60% față de perioada 2007 – 2012. Totodată, numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel ca și numărul persoanelor decedate.

Decizia de a continua acest proiect comun este una firească și a venit în urma rezultatelor imediate și evidente pe care le-am constatat anul trecut, la scurt timp după ce am început să distribuim aceste detectoare: multe familii au evitat la limită incendii care puteau fi devastatoare. Există în continuare foarte multe locuințe în România unde nu sunt montate astfel de dispozitive, poate din lipsa informării legate de importanța lor sau din alte motive. De aceea, este foarte important să ne continuăm misiunea alături de partenerii de la D.S.U. și I.G.S.U., de a contribui la protejarea oamenilor și la salvarea vieților”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

Cauzele principale ale exploziilor produse în zona de activitate a Delgaz Grid rămân manevrarea greșită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizațiile la instalațiile interioare. În cazul intoxicațiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coșuri de fum neetanșe sau obturate, dar și folosirea aragazului pentru încălzirea locuințelor

Sursa foto: DSU

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/