Dependent de criza țărilor din vestul Europei

Criza politică din statele din vest are influențe și la nivel local. Asta, în contextul în care exporturile de mărfuri pe piețele din Germania, Franța și Italia sunt consistente la nivel local. Analiștii economici spun că veștile sunt bune, în general. Se anunță creșteri ale produsului intern brut. Deși acestea nu sunt consistente, important este că se vor înregistra.

Anul 2011 nu a fost unul rău din punct de vedere economic. Cel puțin asta susțin analiștii economici, care vin cu argumente serioase la afirmațiile pe care le fac. „S-au înregistrat creșteri de producție, dar și de export. Construcțiile s-au dezghețat. Deocamdată, populația nu resimte în mod direct trendul pozitiv pe care îl cunoaște economia la momentul actual. Dincolo de aparențe, anul 2011 a venit chiar și cu o premieră pentru ultimii 20 de ani, de după revoluție. În primele opt luni ale anului, mediul privat a creat pentru România 130.000 de locuri de muncă”, spune Cristian Orgonaș, analist economic. Pe lângă joburile deja create, până la finele anului, vor mai apărea și altele, pentru că asta arată studiile care s-au făcut până acum.

Dependenți de „vest”, salvați de UE
În ce privește neliniștea de pe scena politică din vest, aceasta se răsfrânge și la nivel local și, mai mult decât atât, îngreunează previziunile care se fac pentru anul care urmează. „În momentul de față, 40% din mărfurile exportate de România ajung pe piața din Italia, Franța și Germania. Cum toate aceste state cunosc o perioadă de scurtă recesiune, probabil că, ea ne va afecta și pe noi. Salvarea pentru anul care urmează ar putea fi, totuși, fondurile europene”, subiliniază analistul economic. Acesta se bazează pe afirmațiile lansate de la centru, care spun că până la finele anului 2012, în România vor ajunge 3 miliarde de euro. „Chiar și două miliarde dacă sunt absorbite, acestea se vor răsfrânge asupra PIB-ului, care va crește până în 2 procente. În rest, proiecțiile sunt greu de făcut, tocmai din cauza instabilității pe care o cunosc țările din vest. Singurul lucru extrem de important este că nu vom avea scăderi”, subliniază Cristian Orgonaș.