Despre război

Nu că s-ar fi oprit vreodată războaiele în lumea asta dar, 2022 a fost anul ce a restartat nebunia în Europa. Rusia a atacat Ucraina! Fiecare nație s-a poziționat față de conflict în funcție de interese. Ce am observat? Nicio națiune nu s-a poziționat din start pentru o cât mai rapidă obținere a păcii. Nu, fiecare a ținut să fie pro sau contra unuia dintre beligeranți. Și, bineînțeles, fiecare era și este deținătorul dreptății. Și în tot acest timp s-au făcut tranzacții uriașe de armament. Îmbrăcate în diplomatica formulare de „ajutor” acordat Ucrainei.

Am mai scris că tot acest tămbălău mi se pare o afacere între Rusia și SUA prin intermediul vecinilor de la Nord. Păpușa Zelenski nu face decât să țină jarul încins. Oare, chiar atât de jos să fi coborât capacitatea militară a marelui urs încât să se împiedice de o armată ai cărei combatanți se afișează de la debutul conflictului în toată Europa în mașini de lux, în resorturi de lux? Ceva nu pușcă.

Mi se pare că asistăm la o piesă de teatru nu absurdă, ci de prost gust. Oricum, sunt oameni ce mor prin tranșee, în timp ce conaționali de ai lor, și de-o parte și de alta, duc o viață normală, fără nicio teamă de război. Dar, ăsta este războiul. Sărăntocii în prima linie, în tranșee, diabolicii la butoane. Se joacă șahul puterii, aruncând în fața morții niște numere, nici măcar persoane.

Îmi aduc aminte de îndemnul unor „scelerați”, conform căruia, pentru a avea pace trebuie să te pregătești de război. Dar, vin și eu ca un naiv pacifist și vă întreb. De ce oare nu putem trăi în pace valorificându-ne fiecare resursele ce ni le-a dat făcătorul acestei lumi? Unii au aur, alții au alimente, alții petrol etc. Facem troc, exact ca în comuna primitivă și ne vedem fiecare de nația lui. Nu, la fel cum individului îi trebuie mai mult de la cei din jurul său, așa și națiunii îi trebuie mai mult de la națiunile din jur.

Ciudat, dat fiind faptul că toți se pretind practicanți ai uneia sau a altei religii. Care, au ca fir comun tocmai iubirea. Iubirea aproapelui mai mult ca pe sine. Cel puțin așa spune religia creștinilor. Așa spune și cea a musulmanilor, așa spune și cea a asiaticilor, a vechilor indieni etc. Or, tocmai acest fundament este încălcat de mai toate popoarele. Uitați-vă la harta conflictelor de pe mapamond și veți avea o vizualizare a nemerniciei rasei umane.

Și, în acest context, dați-mi voie să vă întreb dacă Dumnezeul fiecărei entități de pe Pământ a reușit să insufle în adepții săi iubirea față de aproape sau Lucifer domină, trecând omenirea prin foc și sabie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/