Despăgubiri pentru necazuri! Cărășenii au dreptul să ceară ajutoare de urgență

happy volunteer holding placard with 'we can help' message at humanitarian aid center.

Puțini sunt cărășenii care știu că un incendiu care le distruge locuința, un accident rutier care îi lasă fără stâlpul familiei sau pur și simplu un necaz care îi pune în imposibilitatea de a se întreține le dă dreptul să primească un ajutor de urgență.

Necazurile care pot lăsa o familie în pragul excluziunii sociale sunt multe. Fie că vorbim despre calamități naturale, despre accidente, incendii, operații ale căror costuri depășesc cu mult posibilitățile, toate pot constitui motive pentru ca cei năpăstuiți să primească sprijin financiar de la stat.

„Este vorba despre persoanele sau familiile care, într-o anumită perioadă a vieții, se află în risc de excluziune socială, în risc de a ajunge la periferia societății sau a fi scoase afară din casă pentru că nu mai au resurse financiare, economice, nu mai au acces la resurse. Atunci unitatea administrativ-teritorială sau statul prin noi și cu bani de la Guvern intervenim ca aceste persoane să depășească starea de nevoie. Asta se întâmplă la o inundație, asta se poate întâmpla la un cataclism, i-a luat foc casa omului. Multe situații în care familia nu are venituri suficiente, nu are posibilități și atunci statul intervine pentru rezolvarea acestei probleme. Sunt ceva ani de când noi am acordat ajutoare mai multe, atunci când s-a închis CET-ul la Reșița sau când au explodat acele scări de bloc. Atunci am acordat ajutoare de urgență multe și în cuantumuri mari.”, a explicat Elena Solomonesc, șefa Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.

Care sunt pașii care trebuie urmați pentru a beneficia de aceste ajutoare? „Noi ne autosesizăm. De regulă, la orice apare în presă ne autosesizăm.”, spune Elena Solomonesc. Pentru a rezolva astfel de probleme, AJPIS Caraș-Severin colaborează cu primăria și cu DGASPC-ul. De obicei însă, oamenii care solicită ajutor merg direct la primărie, iar administrațiile locale, în cazul în care nu au bani în buget pentru ajutoare de urgență, sesizează mai departe AJPIS.

Ajutorul de urgență se acordă o dată într-un an, dar ancheta socială stabilește suma și condițiile, iar dacă aceeași familie trece de două ori într-un an prin două lucruri groaznice, poate primi ajutor și a doua oară.

În timp ce primăriile pot ajuta și cu bunuri materiale, AJPIS sprijină oamenii doar cu bani de la Guvern.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/