Design-ul robotului Dabija i-a trimis pe elevii Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” în etapa națională a concursului de robotică First Tech Challenge!

Județul Caraș-Severin are motive de bucurie! Și asta pentru că Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, singurul liceu din județ înscris la competiția de robotică First Tech Challenge de anul acesta (competiția se află deja la cea de-a III-a ediție), a reușit să obțină locul al treilea, pe partea de design, în cadrul concursului regional desfășurat la Timișoara. Această reușită le-a oferit elevilor de la malul Dunării biletul spre etapa națională a competiției, care va avea loc în luna martie, la București.


Desfășurată în perioada 22-24 februarie, în capitala Banatului, competiția de robotică a reușit să scoată la iveală cât mai multe abilități pe care elevii, din cadrul celor 36 de echipe participante, au reușit să le deprindă cu ocazia acestui concurs tehnico-informatic. Mai multe despre ce s-a-ntâmplat la Timișoara detaliază, pentru expressdenanat.ro, prof. ing. Sabin Dănuț Munteanu, mentorul echipei de robotică de la Moldova Nouă: „Această competiție s-a desfășurat în trei etape. În cadrul concursului de vineri au avut un loc cinci meciuri pe care le-am jucat în alianță (fiecare alianță fiind formată din câte două echipe). Astfel, din cinci meciuri jucate în prima zi, am pierdut unul singur, ceea ce a fost bine. La un moment dat, fusesem pe locul al treilea în clasamentul individual, dar, ulterior, am început să coborâm”.

Concursul regional a pus la bătaie cinci secțiuni de premiere pentru cele 29 de echipe rămase în concurs, printre care răsplătite au fost: partea de design, partea de team work etc. Despre rezultatele bifate în cadrul primei faze a competiției, profesorul Munteanu explică: „Pe partea tehnică, noi am reușit să ne clasam undeva pe locul al 10-lea, iar la secțiunea de design (parte ce ține de organizarea robotului, apropierea acestuia de ceea ce înseamnă roboții industriali, dar și pe partea de funcționare), am punctat un loc 3″.


Totodată, inginerul subliniază că, într-un astfel de concurs, incidentele pot să apară oricând: „Ceea ce ne-a uimit și ne-a cam stresat, la un moment dat, a avut legătură cu scăparea robotului de sub control. De ce? Pentru că totul se face prin unde radio, fără ca membrii echipei să poată da vreo comandă. Ei bine, în acest sens nu există nicio cale de evitat”.

În privința etapei naționale, care va avea loc la sfârșitul lunii martie, la București, datorită experienței acumulate la Timișoara, liceenii din Moldova Nouă se vor focusa și asupra altor aspecte care fac diferența în această competiție, cum ar fi: un stand de prezentare al echipei, o prezentare a sponsorilor – toate acestea în ideea că și esteticul joacă un rol important aici.

Legat de șansele de reușită în cadrul următorului nivel al concursului, Munteanu pleacă la drum împreună cu elevii săi, însă rămâne cu picioarele pe pământ: „Speranțele nu sunt prea mari, având în vedere că, la București, vor participa undeva la 90-100 de echipe, iar dintre acestea, în vară, doar primele trei locuri sau poate chiar o singură echipă va participa în cadrul ultimului nivel, desfășurat în Statele Unite ale Americii. Noi suntem în primul an, încercăm să rămânem cu picioarele pe pământ, să fim realiști. Am văzut ce-nseamnă o astfel de competiție, iar lupta este foarte dură. La Timișoara am văzut câte două echipe din cadrul aceluiași liceu, apoi echipe care aveau un robot de antrenament și un robot de competiție. Acesta este un sport tehnico-aplicativ, nu este o joacă de copii. Omul intră în acest joc, poate avea șanse, dar nu are certitudinea câștigului. E nevoie de timp pentru acumularea cunoștințelor. Trebuie să ne vedem de lungul nasului, însă noi vom lupta, ne vom juca șansa și nu plecăm demoralizați la drum!”.

Rezultatul bifat în cadrul etapei regionale i-a bucurat extrem de mult pe elevii din Clisura Dunării, care au simțit pe pielea lor ce-nseamnă să treci de la agonie la extaz. Pe mentorul echipei din cadrul liceului de la Moldova Nouă, First Tech Challenge îl face să concluzioneze: „Din acest concurs, eu rămân cu bucuria de a fi implicat într-o competiție dură. Doar cine n-a fost acolo nu știe ce-nseamnă această competiție. Mă leagă bucuria de a-i vedea pe elevi cum cresc pe fondul acestei competiții. A fost ceva de vis. Nu pot decât să le mulțumesc sponsorilor și Liceului Tehnologic Clisura Dunării, fără de care toate acestea nu ar fi fost posibile!”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/