Deșeurile vegetale, ridicate la Timișoara în baza unui abonament opțional

colectare deseuri vegetale

63 lei/lună, fără TVA, costă abonamentul pe care timișorenii care locuiesc la case și au grădini îl pot plăti pentru a li se ridica deșeurile vegetale.

Pentru ca timișorenii să nu mai arunce sacii cu frunze și crengi la colț de stradă, primăria s-a gândit să le ofere posibilitatea de a plăti un abonament lunar în vederea ridicării deșeurilor vegetale. Astfel, marți, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara a fost aprobat un proiect de hotărâre cu privire la „implementarea unui nou flux și a tarifului unic de colectare separată și transport separat al deșeurilor vegetale pentru utilizatorii casnici din mediul urban”.

Concret, s-a votat un nou serviciu, opțional, la solicitarea utilizatorilor, privind colectarea deșeurilor vegetale provenite din grădini și curți. Tariful aprobat este de 62,98 lei/gospodărie/lună, fără TVA.

Serviciul propus se referă la activitatea de colectare, transport și eliminare a deșeurilor vegetale rezultate din activitățile de grădinărit și întreținerea spațiilor verzi de pe domeniul privat. Acest serviciu se va derula pe bază de abonament și va cuprinde colectarea acestor deșeuri în recipiente cu capacitatea de 240 l, cu frecvența de golire o dată la două săptămâni, în perioada 1 martie – 30 noiembrie”, scrie în proiectul de hotărâre.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, s-a arătat încântat de ideea acestui abonament, dar consideră că are un preț destul de ridicat.

De foarte mulți ani, noi nu avem, de fapt, o fracție verde și asta înseamnă că singura variantă de a elimina deșeurile vegetale era ori să-i facem pe cetățeni să meargă la RETIM și să ducă acolo saci cu frunze sau ce au mai tăiat de prin grădină, ori să arunce aceste deșeuri pe domeniul public și să le ridicăm cu o firmă cu care, în trecut, primăria a avut un contract să ridice deșeuri vegetale de pe domeniul public. Am insistat de foarte mult timp ca ADID-ul, adică asociația intercomunitară responsabilă cu gestiunea deșeurilor în județ, să încheie un contract adițional cu RETIM ca să ridice RETIM, pe lângă gunoiul menajer, și gunoiul reciclabil și fracția verde. În sfârșit, cei care vor să ridice RETIM de la ei de acasă și deșeuri vegetale au această posibilitate. Lucru ce pentru mine este mai greu de digerat este prețul ce s-a convenit între ADID și RETIM, la 62 lei, plus TVA pe lună. Mi se pare un preț cumva la limită maximă și bineînțeles că sper să găsim cât de mulți abonați posibil și atunci poate, cu cât mai mulți se înscriu și fac astfel de acte adiționale la contractele lor cu RETIM, cu atât mai mult o să scadă prețul. Mi-aș dori foarte mult ca prețul să scadă în viitor, pentru că într-adevăr este foarte mare pentru cineva care doar din când în când are câteva deșeuri vegetale din casă, din grădină”, a afirmat edilul-șef.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/