Deșeurile, rușinea de la Porțile de Fier ale Transilvaniei, de pe Via Transilvanica

metale pe via transilvanica
stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden

Resturi metalice, caroserii abandonate, mormane de materiale uzate, au fost din nou colectate de către echipa Tașuleasa Social, inițiatorii „drumului care unește”.

Reprezentanții asociației reamintesc, într-o postare pe rețelele sociale, că sunt… „părinți de drum pe o bucată de traseu din zona Porții de Fier a Transilvaniei pentru că ne-am dorit foarte mult să contribuim la dezvoltarea comunității și din perspectiva acestui titlu. Am ales această zonă tocmai pentru că este foarte dificil de gestionat. De-a lungul timpului, aici am investit tot ce a fost nevoie pentru ca acest sector să fie unul de care să fim cu toții mândri: în primul rând suflet și emoții, precum și resurse umane, materiale și financiare.”

Zonă complexă din mai multe puncte de vedere, sunt depuse foarte mari eforturi pentru a ține deschisă Poarta de Fier a Transilvaniei, astfel încât drumeții să se poată bucura, în continuare, de traseul care traversează fostul terasament de cale ferată cu cremalieră, construită în 1909. „Sunt 18 km pe care anul trecut i-am amenajat cu macadam, însă am descoperit că în zonă vegetația crește foarte tare. De aceea, ne ocupăm în mod constant să eliberăm acest sector de verdeața excesivă, fără a utiliza substanțe chimice.

via transilvanica ecologizare

Cu toate acestea, ceea ce e de neînțeles pentru noi în continuare e faptul că, deși am făcut curățenie deja de 5 ori, pe traseu încă se aruncă diverse componente de mașini, fie din plastic, fie tapițerii sau resturi dezasamblate, iar cantitățile sunt de ordinul camioanelor. Am ridicat deșeurile din nou, am anunțat autoritățile cărora le și mulțumim pentru implicarea constantă la strângerea acestora. În plus, am sesizat și garda de mediu deoarece credem că o urmărire mai atentă a acestei situații ar conduce la întoarcerea la normalitate, la consumarea a mai puține resurse dedicate curățeniei în zonă, dar și la o armonie între comunitate, drumeți și natură.

Totuși, din punctul nostru de vedere, această ipostază nu corespunde cu ceea ce ar fi o normalitate pentru anul 2024, în care ne dorim să vorbim mai mult despre ce țară minunată avem și mai puțin despre ticăloșii care aruncă deșeuri în natură.” Grupul de inițiativă de la Tășuleasa Social spune că își va face în continuare datoria de părinți de drum. „Vom îngriji și ecologiza zona cu tot ce presupune acest lucru, însă rămâne un mister pentru noi de ce e nevoie să alocăm extra resurse pentru ceva ce se poate rezolva foarte ușor. Așadar, pentru a preîntâmpina astfel de situații pe viitor ne-am propus să căutăm o soluție de monitorizare mai atentă a zonei.”

resturi pe via transilvanica

În mediul online apar tot mai multe voci care susțin că deșeurile metalice sunt rezultate din mașini furate, dezmembrate și apoi abandonate în locuri cu acces îngreunat, departe de ochii autorităților sau a cetățenilor care ar putea circula prin zonă.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Fostul traseu feroviar ce trece, prin pădure, pe deasupra Drumul Național 68 Hațeg – Caransebeș a fost transformat într-o potecă ce poate fi folosită de turiști, pe jos sau cu bicicleta. Vegetația a fost defrișată, iar din loc în loc, gropile au fost acoperite cu pietriș. Bornele kilometrice ale fostei căi ferate au lăsat locul bornelor din andezit, împodobite cu sculpturi, de pe Via Transilvanica.

via transilvanica cale verde

Unii arheologi au identificat Tapae cu trecătoarea „Porțile de Fier ale Transilvaniei”, aflată în apropiere de așezarea antică Ulpia Traiana Sarmizegetusa, între localitățile Zeicani din Hunedoara și Bouțari din Caraș -Severin.

sursa foto: Via Transilvanica

YouTube video

 

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/