Deși Uniunea Europeană a alocat o sumă extrem de mare pentru rezolvarea problemelor legate de gestiunea deșeurilor, în Caraș-Severin încep să apară probleme pe bandă rulantă. Victor Naidan, responsabil de implementare, a dat astăzi explicații oficiale pentru situația actuală.
Așa cum Express de Banat a relatat încă de săptămâna trecută, termenul de finalizare al proiectului european „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin” se va prelungi până în luna iunie a anului 2016. Până aici, nimic ieșit din comun! Problema este că decontările prin proiect, adică din banii Uniunii Europene, se vor face doar până la finele lunii decembrie. Toate facturile emise pentru lucrări după data de 1 ianuarie vor trebui suportate din bugetul Consiliului Județean, beneficiar al proiectului.
În repetate rânduri, oficialii forului județean au explicat faptul că și-au asumat atragerea acestor fonduri, de peste 186 de milioane de lei, pentru că nicio altă instituție din județ nu era interesată de elaborarea unui astfel de proiect care să rezolve integral situația depozitării deșeurilor la nivelul județului Caraș-Severin.
Managerul de proiect, Victor Naidan, a susținut astăzi o conferință de presă, alături de Ilie Iova, vicepreședintele CJ CS, explicând situația actuală a investiției din dealul Lupacului.
„Consiliul Județean va trebui să acopere costurile proiectului după data de 1 ianuarie. Tot ceea ce nu se finalizează, recepționează și facturează până în 31 decembrie va trebui să fie plătit de către beneficiarul contractului de finanțare, adică de Consiliul Județean Caraș-Severin (…) Nu discutăm de momente absolut critice. Acum discutăm o ipoteză. În condițiile în care un contract nu se finalizează până în momentul respectiv și nu produce facturi până în momentul respectiv, înseamnă că acel contractor, antreprenorul în sine, nu și-a realizat și dus la îndeplinire contractul. Nerealizarea și neducerea la îndeplinire a contractului presupune, conform contractului, un set de acțiuni penalizatoare pe care autoritatea contractantă le poate lua. Una dintre ele este penalitatea pe zi de întârziere a execuției lucrărilor. Mai sunt și alte penalități interioare legate de întârzieri de etapă, care, interesant din punctul de vedere al proiectului, se pot aplica oricând, nu trebuie notificare prealabilă”, a declarat Victor Naidan, în cadrul conferinței de presă susținute astăzi.
În momentul de față, Centrul de la Lupac este gata în proporție de 56 la sută, acesta fiind gradul de realizare. Achiziția de utilaje înseamnă 30 la sută din proiect, iar procentul nu face parte din raportare, potrivit oficialilor CJ CS. Cel mai probabil, echipamentele vor ajunge pe șantier la începutul lunii decembrie.
Naidan a mai spus că întârzierile sunt cauzate de firma care a executat lucrările. Motivele sunt legate de lipsa de muncitori și timpul nefavorabil. La acestea se mai adaugă și schimbarea de legi pe parcursul elaborării proiectului tehnic.