Depopularea masivă – o problemă la Berliște

Primarul comunei Berliște, Nicolae Orăvicean, reclamă lipsa unei strategii județene de dezvoltare, punând pe seama acestui fapt lipsa de viziune în dezvoltarea unei infrastructuri solide. Strategia lipsă este o moștenire de la vechile administrații iar căile de comunicație deficitare au condus la depopularea masivă din ultima perioadă a comunei alcătuită din cinci sate, susține reprezentantul autorității locale, conștient de problemele demografice create în acest fel.

Invitat la Interviurile expressdebanat primarul Nicolae Orăvicean a menționat că „s-au pierdut nu doar câteva mici afaceri ci și locuri de muncă și atunci e normal ca oamenii să migreze către oraș sau chiar în străinătate. S-a pierdut forță de muncă tânără și activă iar în prezent ne confruntăm și cu o altă situație: o seamă de concetățeni din Berliște pleacă sezonier la muncă peste hotare, în funcție de necesitățile agricole, turistice sau de îngrijire la domiciliu ale unor țări din Europa. Nu merg să se stabilească acolo sau să-și pună bazele unei cariere. Nu, ei merg pentru câștiguri imediate, care asigură un fel de trai de subzistență. De aceea, în viitorul apropiat printr-un proiect POCU (Program Operațional cu Capital Uman), vom finanța 14 afaceri care vor putea crea în jur de 50 de noi locuri de muncă. Este cea mai mare dorință a mea și sper în reușită, astfel încât să îi determin pe oameni să nu mai facă naveta în străinătate pentru bani de supraviețuire ci să fie și comuna Berliște suficient de ofertantă pentru ei”.

Primarul Orăvicean recunoaște că guvernarea liberală i-a facilitat asfaltarea mai multor drumuri agricole pe raza comunei Berliște. Acestea au fost asfaltate pentru prima oară după 70 de ani și s-au realizat prin intermediul unor finanțări din bugetul local, cu destinația de refacere a infrastructurii, obținute din colectări după o perioadă mai mare de un an. Inițial, în anul 2015, s-au obținut 750.000 de euro prin fonduri europene pentru înființări de drumuri comunale pietruite în suprafață de 3,7 kilometri. Iar ceea ce s-a realizat acum, asfaltarea în total a peste 7 kilometri de drum, și cel inițial doar pietruit, aduce un plus de confort traficului, asigurând un fel de centură ocolitoare a așezărilor. Este vorba despre drumuri agricole în extravilan între Iam-Milcoveni și Berliște-Rusova Nouă, drumuri care sunt o alternativă, dar numai pentru traficul ușor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/