Primăria Băile Herculane și Direcția Județeană pentru Cultură fac demersuri comune pentru a schimba grupa valorică de clasare a monumentului istoric.
Vila Elisabeta, una dintre clădirile emblemă ale stațiunii de pe Cerna, a fost scoasă din circuitul cultural al orașului în urmă cu mai mulți ani, din cauza stării sale avansate de degradare.
Construită în anul 1875 de către administratorul stațiunii Băile Herculane, Carol Tatarczy, vila a devenit ulterior reședința împărătesei Sissi a Austriei. În prezent, aceasta se află în administrarea Primăriei Băile Herculane, iar din 1948 și până în 2010, în incinta vilei, au funcționat Casa Orășenească de Cultură, Biblioteca „Nicolae Stoica de Hațeg” și o farmacie.
Imobilul este monument istoric de categorie B, însă Primăria Băile Herculane a început demersurile pentru schimbarea grupei valorice de clasare, și anume, din clasa B în clasa A, monument de valoare națională, pentru a spori șanse de atragere a unor fonduri în vederea reabilitării sale.
„Documentația tehnică pentru schimbarea grupei valorice de clasare a monumentului istoric Vila Elisabeta din clasa B în clasa A a fost depus la Direcția Județeană pentru Cultură în iulie 2023, pentru a obține avizul conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Dosarul a fost analizat de instituția noastră și transmis ulterior pentru exprimarea unui punct de vedere competent Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). În urma analizării documentației, CZMI a avizat favorabil documentația, cu condiția de a fi transmisă Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI), competentă pentru avizare, lucru care s-a și întâmplat. În urma analizei, CNMI a solicitat spre completare o serie de documente din partea Primăriei Băile Herculane, documentație care a fost retrimisă ulterior pentru a fi reanalizata de CNMI, în octombrie 2023. La finalul lunii ianuarie, Direcția Patrimoniu Cultural solicită clarificarea regimului juridic de proprietate a tot ceea ce se dorește trecut din grupa B în grupa A. Dosarul cu noile clarificări a fost transmis la începutul lunii februarie către Direcția de Patrimoniu Cultural cu speranța unui aviz favorabil”, a declarat Trifu Vuița, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, ce a avut loc, marți, la Palatul Administrativ din Reșița.