Delicii culinare din Armeniș, servite turiștilor străini

atelier campus we wilder armenis

Restaurante din Timișoara și București testează produse ecologice realizate în Campusul WeWilder de la Armeniș. 

Desfășurat cu sprijinul Ambasadei SUA în România, proiectul „Resilient Seeds for Women” a continuat în vara și toamna acestui an cu noi ateliere desfășurate în campus. An de an, aici se „inventează” produse alimentare noi folosind ingrediente mai puțin obișnuite. Anul trecut au fost testate tipuri de saramuri, s-au produs soiuri de brânză maturată și sosuri mai deosebite. Dintre toate, sosurile continuă să fie preparate și în prezent. Anul acesta, cele mai interesante produse realizate în cadrul atelierelor au fost o băutură de cicoare și rădăcină de păpădie, alternativă la cafeaua decofeinizată, sarea aromatizată cu roșii pentru un gust de roșii adevărate și în afara sezonului, murături în zăr, respectiv iarba grasă foarte nutritivă murată în zăr de lapte. În perioada următoare, produsele vor fi testate de restaurante din Timișoara și București.

„Am încercat mai multe idei și, după consultări cu bucătari de la restaurante, am rămas la cele care ar fi de interes pentru ei. În decursul următoarei luni, vor fi degustări la restaurante. Produsele noastre vor face parte din meniuri și vom vedea feed back-ul de la consumatori”, a spus pentru Express de Banat, Oana Mondoc, manager pentru dezvoltare în cadrul WWF România.

Produsele de la Armeniș ajung în locații unde există cerere pentru ele. În România, sunt câteva zeci de restaurante axate pe produse ecologice care, în procent de 90%, se aprovizionează de la producători locali. „Un fel de breaslă de oameni care încearcă să demonstreze viabilitatea economică și valoarea superioară a produsului finit”, în exprimarea Oanei Mondoc. Majoritatea acestor localuri funcționează în zone cu potențial turistic. Aici ajung mulți turiști străini care arată deschidere sporită pentru aceste produse mai scumpe însă mult mai sănătoase decât ce consumă în țărilor lor.

În funcție de feed-back-ul clienților, cele mai apreciate produse vor fi dezvoltate la un volum mai mare anul viitor. Pentru asta, WeWilder Armeniș lucrează la un proiect pentru a accesa o finanțare. Se vrea amenajarea unui spațiu unde să fie realizate în cantități mai mari produsele „inventate” în cadrul atelierelor din campus.

armenis 2

Atelierele de la campusul WeWilder, adevărate laboratoare de descoperiri culinare bazate pe ingrediente locale.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/