Deputații liberali de Timiș Marilen Pirtea și Ben Oni Ardelean trag un semnal de alarmă cu privire la programul PNRR. Ei spun că România nu are forța de muncă necesară ca să poată duce la bun sfârșit lucrări de o asemenea anvergură. În mod special situația se regăsește în Timiș, unde rata șomajului este extrem de scăzută.
Marilen Pirtea susține că proiecțiile autorităților locale și județene includ demararea unor investiții majore, însă numărul companiilor de construcții, spre exemplu, este același. Altfel spus, chiar dacă vin foarte mulți bani prin PNRR, numărul limitat al muncitorilor va duce la un blocaj în execuția propriu-zisă pe teren.
„Semnalul meu de alarmă este de a gândi că vom avea nevoie de mai multe firme de construcții, preferabil autohtone, care să ducă la bun sfârșit execuția proiectelor propuse și finanțate prin PNRR. Nu avem nici companiile care trebuie să lucreze, ele nu au forța de muncă necesară pentru a duce lucrul la bun sfârșit pe toate componentele, nu doar neapărat pe zona de construcții. Nu vom putea duce la execuție diverse proiecte pe care ni le-am propus pentru că piața, mediul economic, nu are suficientă forță, prin companiile de toate tipurile, care să implementeze aceste proiecte.”, a declarat deputatul Marilen Pirtea.
La rându-i, Ben Oni Ardelean a vorbit despre următorul paradox: muncitorii români lucrează în Spania, Italia sau Grecia, în timp ce aici firmele aduc oameni din Sri Lanka, Bangladesh sau Vietnam. Parlamentarul spune că are în plan o inițiativă legislativă care să reglementeze modalitatea în care muncitorii străini ajung în țară.
„La nivel județean, șomajul declarat este de 0,8%. Neoficial suntem la -25 pentru că dacă n-ar veni zeci de autocare în Timiș, în fiecare zi, din alte județe și Serbia probabil că multe dintre fabrici ar trebui să se închidă. Gândim chiar un proiect legislativ în această direcție în care să se acrediteze firmele care aduc și ele să fie responsabile de acei muncitori, inclusiv pentru cazare, pentru rămânerea lor în România și pentru a răspunde pecuniar și penal în cazul în care sunt anumite chestiuni, pentru că altfel creăm o problemă nu doar românească, ci și europeană în această chestiune. România are nevoie de forță de muncă, însă în același timp trebuie să o reglementăm și să o eficientizăm în așa fel încât să nu există blocaje la nivel consular sau al Ministerului de Interne.”, a spus Ardelean.
CITEȘTE ȘI: Piața muncii, transformare majoră în 2022. Provocările pentru județul Timiș