Număr insuficient de medici de familie în Caraș-Severin. Locuitorii din 24 de localități sunt puși pe drumuri, în lipsa unui medic de familie.
Prea puțini medici de familie în Caraș-Severin. În prezent, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are în derulare 131 de contracte de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară cu 133 de medici de familie, în condițiile în care necesarul, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare care prevedere un medic la 1.800 de persoane, este pentru județul nostru de 187 de medici, de unde rezultă un grad de acoperire de numai 71,12%.
Lipsa medicilor de familie se simte cel mai tare în mediul rural, arată cele mai recente date ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Aici ar fi nevoie de 88 de medici, însă la acest moment există doar 51, gradul de acoperire fiind de numai 57,90%. De asemenea, în 24 de localități nu există niciun medic de familie, iar în alte 10 este doar unul, în condițiile în care necesarul ar fi de doi.
„În Caraș-Severin există localități în care nu există medic de familie, iar persoanele beneficiare ale pachetelor de servicii medicale se adresează, prin înscrierea pe listă, medicilor de familie din localitățile apropiate sau unde există doar puncte de lucru. Localitățile fără medic de familie sunt: Brebu Nou, Biniș (există doar un punct de lucru), Berliște, Cărbunari, Cornereva (există doar un punct de lucru), Ciudanovița, Copăcele, Ciuchici, Constantin Daicoviciu (exista două puncte de lucru), Doclin, Domașnea, Dognecea (există un punct de lucru), Ezeriș, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidăș, Ocna de Fier (există un punct de lucru), Șopotu Nou, Târnova (există un unct de lucru), Ticvaniu Mare, Vrani și Vărădia. De asemenea, există localități în mediul rural unde există un cabinet de medicina de familie, însă necesarul este de doi medici: Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Slatina Timiș, Teregova, Turnu Ruieni, Zăvoi”, se arată într-un raport al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.
În același raport se mai arată că pentru localitățile Dognecea și Cornereva, la nivelul UAT-urilor au fost semnate contracte de comodat/închiriere a spațiilor cu destinație cabinete medicale între reprezentanții acestora și doi medici de familie nou veniți în județ, urmând ca aceștia să își definitiveze documentația necesară intrării în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.
Ceva mai bine se stă în mediul urban, unde avem 89 de medici de familie, dintr-un necesar de 99, cu un grad de acoperire de 89,80%. Probleme întâmpină însă locuitorii din Anina, unde sunt doar doi medici de familie, necesarul fiind de cinci. Și la Reșița ar mai fi nevoie de doi medici de familie, în municipiu fiind în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate 35 de medici, iar șapte au contracte încheiate cu OPSNAJ. Tot de câte doi medici mai este nevoie și în orașele Bocșa și Moldova Nouă, în timp ce la Oravița, doar de unul.