Lipsa personalului este o problemă care s-a agravat odată cu trecerea timpului și care a cuprins tot mai multe domenii de activitate în țara noastră. Poliția nu face excepție, iar în Caraș-Severin, ea devine una stringentă. Inspectoratului cărășean i-ar mai trebui aproape un sfert din numărul actual de angajați pentru a funcționa în condiții optime.
Este cunoscut faptul că în cele mai importante domenii ale unei comunități – sănătate, educație, siguranță – România se confruntă cu probleme majore. Într-un interviu recent în redacția Express de Banat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Dinu Nicorici, a vorbit despre problemele cu care se confruntă instituția din cauza lipsei de personal.
„Ne confruntăm cu lipsa de personal, chiar acută în cursul anului 2017. Deficitul înregistrat, la un moment dat, era de peste 25%. Ulterior, către sfârșitul anului 2017, ne-a venit o promoţie mică de agenţi. Încetul cu încetul, or să vină și promoţiile anului 2018, dar gândiţi-vă că în anul 2009 noi vorbim de un deficit de 7%. De la 7% la 25%, înseamnă că este afectată capacitatea Inspectoratului de Poliţie”, ne-a dezvăluit Dinu Nicorici.
Comisarul-șef admite că „numărul disponibil de poliţişti pentru patrulare a scăzut, și al celor de intervenții, la fel. Nu a fost însoțită, din fericire, această diminuare a numărului de poliţişti de o creştere a riscului”.
În prezent, după încadrările recente, deficitul de personal în Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a ajuns la 22,49%.
Cea mai mare problemă este în sectorul în care activitatea este intensă: ordine publică. „Procentual, cea mai mare lipsă este la ordine publică: peste 100. Avem și o chestiune specifică Banatului, şi anume numărul redus de tineri care se înscriu la examenele pentru academia de ofiţeri sau poliţie”. De ce nu își doresc tinerii din zona noastră să urmeze cursurile unei astfel de școli? Răspunsul ni-l oferă tot Dinu Nicorici. „Bănăţenii nu pleacă de acasă. Repartiţia zice aşa: urmezi cursurile, iar la sfârşit, în funcţie de media de absolvire, îţi alegi județul”.
La prima vedere, pentru tineri meseria de polițist pare atractivă, la standurile Poliției, expuse cu diverse ocazii, fiind mereu prezenți în special copii. „De Ziua Poliției au trecut atâția copii pe lângă noi, au fost entuziasmați să facă poze cu casca, să-şi pună pistolul mitralieră. O parte dintre ei văd în Poliţie numai latura aceasta spectaculoasă. De multe ori munca de polițist nu înseamnă numai latura spectaculoasă. Poliţiştii care stau în stradă… La un moment dat, nu mai devine nimic spectaculos”, ne-a mai spus Dinu Nicorici.