Declarație comună pentru sprijinirea sectorului ospitalității. Se vor înființa clase HORECA în mai multe localități din Timiș

Autoritățile județene împreună cu reprezentanții HORECA sunt în căutarea unor soluții care să rezolve lipsa forței de muncă și a personalului specializat în domeniu, problemă generată de pandemie. Astfel, consiliul județean și principalii actori din domeniul turismului, ai învățământului preuniversitar și universitar timișean au semnat o declarație comună. 

Declarația comună prevede, printre altele, susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participarea unor specialiști din domeniu, sprijinirea înființării de clase cu profil turistic/HoReCa inclusiv în localități precum Făget, Sânnicolau Mare, Recaș sau Buziaș.

De asemenea, vor fi lansate competiții adresate școlilor sau elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, cu scopul de a stimula competitivitatea și dorința de implicare a viitorilor lucrători în domeniul turistic. Va fi realizată și o aplicație, o bază de date cu cei interesați, implicați activ în domeniul HoReCa: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică. Această aplicație va putea face posibilă o comunicare mai eficientă și rapidă, bună colaborare, organizarea de evenimente, repartizare sarcini, soluționare probleme.

leader board 728 x 90 px

Semnatarii declarației își propun să lucreze împreună și pentru sprijinirea înființării unei școli/campus pentru educație duală.

Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023.”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Semnatarii declarației sunt: Alexandru Proteasa, vicepreședinte CJT, Delioara Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Marin Popescu, inspector școlar general, Petru Ștefea – Universitatea de Vest din Timișoara, Larisa Ivașcu – Universitatea Politehnica Timișoara, Ioan Brad – Universitatea de Științe Agricole din Timișoara, Corina Macri – Asociația patronală HORETIM, Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România, Florina Spălățelu – Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti”, Ramona Carmen Românescu – Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara, Adina Mioc – Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” și Nicoleta Herișeanu – Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.

Declarația semnată se încadrează în obiectivul din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028, a CJT, de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval.