UPDATE. Decimarea Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei este în grafic! Masacrarea pădurilor se face legal!

O realitate revoltătoare a fost semnalată cu privire la Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei. Zilnic ies dintr-o zonă ce ar trebui protejată de autorităţi cel puţin 10 camioane pline cu lemn de fag. Totul se face sub pavăza Romsilva. Legal!

Undeva departe de civilizaţie, în inima Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, sub vârful Oslea Românească, în aceste zile pădurile de fag sunt tăiate în neştire.

„Regia Naţională a Pădurilor «Romsilva» aprobă fără probleme tăieri în pădurile seculare de fag din Parc, sub pretextul că acestea nu fac parte din zona de protecţie strictă/integrală a Parcului (conform planului de management), după cum se poate vedea din captura de ecran de pe www.inspectorulpadurii.ro! Zilnic ies cel puţin 10 camioane pline din acea zonă! Este vorba despre tăieri legalizate prin aprobarea planului de management cu o zonare incorectă, de către comisia tehnico-economică a RNP“, s-a anunţat pe pagina de Facebook a Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

În finalul semnalului de alarmă sunt lansate şi două întrebări retorice: „Cum este posibil ca un parc naţional să aibă doar 30-40% non-intervenţie a omului, şi aceea predominant în zonele cu stânci şi pajişti alpine? Unde în lume se mai vede aşa ceva, mai ales că IUCN (parc naţional, zonă specială de conservare – n.r.) recomandă minimum 75% non-intervenţie?“

Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei se întinde pe o suprafaţă de peste 60.000 de hectare, pe raza comunelor Cornereva, Mehadia, Teregova, Topleţ, Zăvoi şi a oraşului Băile Herculane – Caraş-Severin, a comunei Padeş şi oraşului Tismana – judeţul Gorj, precum şi a patru comune din Mehedinţi. Muntele Oslea se află în judeţul Gorj.

UPDATE, 24 februarie

Biroul de presă al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva ne-a trimis azi următoarele precizări:

„În urma publicării articolului «Decimarea Parcului Național Domogled – Valea Cernei este în grafic! Masacrarea pădurilor se face legal», publicat în ediția online a Expres de Banat în 20 februarie a.c., la ora 8:02, sub semnătura domnului Anghel Niculescu, vă facem următoarele precizări.

În articolul respectiv este oferit un citat, «Regia Națională a Pădurilor Romsilva aprobă fără probleme tăieri în pădurile seculare de fag din Parc, sub pretextul că acestea nu fac parte din zona de protecție strictă/integrală a Parcului (conform planului de management), după cum se poate vedea din captura de ecran de pe www.inspectorulpadurii.ro! Zilnic ies cel puțin 10 camioane pline din acea zonă! Este vorba despre tăieri legalizate prin aprobarea planului de management cu o zonare incorectă, de către comisia tehnico-economică a RNP» ca fiind atribuit Administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei («s-a anunțat pe pagina de Facebook a Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei»), o afirmație total falsă. Administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei nu a publicat un astfel de mesaj, prezența unui astfel de citat în articolul respectiv reprezentând un grav derapaj jurnalistic.

Pentru o corectă informare, în Parcurile Naturale sau Naționale pot fi efectuate lucrări silvice în afara zonelor de protecție, clar delimitate, în conformitate cu amenajamentele silvice, majoritatea acestora fiind de conservare, pentru o dezvoltare durabilă, sustenabilă, a fondului forestier“.

Biroul de presă al RNP Romsilva face o afirmaţie total falsă! Express de Banat nu a atribuit Administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei acel citat! Ci, aşa cum scrie în articol, paginii de Facebook Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei! Nu este vina noastră că există două pagini de FB cu denumiri aproape similare: Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, respectiv Parcul National Domogled-Valea Cernei. Diferenţa dintre ele este de o literă: ţ, respectiv t! Aşadar, pagina Parcul Naţional (…), de unde noi am preluat citatul cu exactitate, nu aparţine Administraţiei Parcului Naţional (…), care, probabil, are pagina de FB Parcul National (…)! Ar fi fost chiar culmea ca Administraţia Parcului Naţional să critice pe propria pagină de FB tocmai pe administratorii Parcului! Am făcut acum „precizarea“ solicitată, dar şi precizarea la precizare!