În 2023, la nivel național, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon. În Timiș, aceste tragedii sunt evitate prin instalarea a detectoarelor.
Anul acesta, pompierii de la ISU Timiș au instalat pete 100 de detectoare de monoxid de carbon și alte sute de fum în casele oamenilor.
„Cele 375 detectoare de fum și 125 detectoare de monoxid de carbon au fost distribuite și montate în 500 de locuințe din cele 15 comune identificate inițial ca fiind vulnerabile. Timp de 7 zile intense, salvatorii timișeni alături de pompierii voluntari și reprezentanții Delgaz, au îndeplinit cu succes această misiune. Demersul întreprins, având un impact pozitiv, ne aduce satisfacție și mulțumire că am luat parte la această campanie și că am contribuit la sporirea siguranței locuitorilor noștri. Această campanie a subliniat încă o dată importanța protejării familiei și asigurării unui mediu sigur acasă”, transmite ISU Timiș.
Reprezentanții Delgaz Grid spun că respectarea a trei reguli simple poate salva vieți: verificarea din timp a coșului de fum, curățarea întregului sistem de încălzire și izolarea corectă a hornului.
„În România, 15% dintre incendiile care au loc anual sunt provocate de coșuri de fum defecte, necurățate sau izolate necorespunzător, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon”, transmite Delgaz Grid.
Pentru a preveni intoxicația cu monoxid de carbon, este recomandată instalarea detectoarelor, de preferat în fiecare spațiu în care se doarme, dar pentru mai multă siguranță se pot instala și în bucătărie și subsol.