Debite în scădere pe râurile din Banat

thumbnail (1)

Lipsa precipitaților și temperaturile ridicate au dus la scăderea debitelor râurilor din Banat. Fenomenul de secare sau băltire se înregistrează la 20 de stații hidrometrice.

Administrația Bazinală de Apă Banat  monitorizează cu atenție atât debitele râurilor cât și rezervele de apă din acumulările administrate. În cazul în care e necesar, se pot impune restricții graduale pentru diverse folosințe de apă, în vederea unei acoperiri echitabile cu apă a folosințelor.

„Coeficientul de umplere a acumulărilor din care se asigură alimentarea cu apă a populației,  se prezintă astfel: Surduc (jud. Timiș) 100%, Secu (jud. Caraș-Severin) 80%, Tăria Mare (jud. Caraș-Severin) 78%, Poiana Mărului (jud. Caraș-Severin) 66%, Zervești (jud. Caraș-Severin) 65%, Băile Herculane (jud. Caraș-Severin) 66%, Buhui (jud. Caraș-Severin) 81%”, transmite ABA Banat.

Și principalele cursuri de apă din Banat (Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera) înregistrează debite și niveluri mici în această perioadă, pentru că aportul de apă adus de afluenții lor este de asemenea scăzut, iar precipitațiile sunt deficitare.

„Amenajările hidrotehnice din Spațiul Hidrografic Banat (acumulări, derivații, noduri hidrotehnice) pentru regularizarea spațială și temporală a debitelor, ne oferă posibilitatea, printr-un management rațional, să acoperim necesarul de apă pentru municipiile Timișoara și Reșița. De exemplu, necesarul de apă din arealul Timișoarei poate fi asigurat atât prin suplimentarea debitelor râului Bega din râul Timiș,  prin intermediul canalului de alimentare de la Coștei, fie prin descărcarea controlată a unor volume de apă din acumularea Surduc”, a declarat Cătălin Nagy, directorul de Resurse de Apă a ABA Banat.

Fenomenul de secare sau băltire se înregistrează la 20 de stații hidrometrice caracteristice afluenților nepermanenți ai principalelor râuri din Spațiul Hidrografic Banat.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/