Dealurile Câlnicului, incendiate de șmenurile cu subvențiile APIA?

pompier incendiu

Până în prezent, niciun vinovat și niciun dosar penal pentru dealurile pârjolite de flăcări la Câlnic.

Conform Alinei Boeru, purtătorul de cuvânt al Poliției Caraș-Severin, cauzele izbucnirii incendiului sunt stabilite de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic”. Până în prezent, nu s-a stabilit că focul ar fi fost provocat de oameni. „Sunt incendii de pășune, probabil cauzate de temperaturile ridicate. Dacă se stabilește că focul a fost aprins intenționat, se face dosar penal fie cu privire la o anumită persoană, dacă este cineva vinovat, fie cu privire la autor necunoscut și se continuă cercetările”, a spus Alina Boeru.

Incendierea parcelelor este însă o practică utilizată de fermierii din județ în ciuda semnalelor trase de autorități. Inclusiv Dumitru Stepanescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Caraș-Severin, a purtat discuții în acest sens cu autorități locale și fermieri din județ. „Se poate întâmpla la fânețe care n-au fost cosite și care, într-un an maxim doi se umplu de vegetație și nu se mai poate intra pe parcele. E mult mai ușor pentru unii să le dea foc decât să le întrețină. Asta se face cu un an înainte de a depune actele la APIA pentru subvenții întrucât suprafețele care nu sunt în condiții optime sunt scoase de la plată”, a spus Stepanescu.

Din declarația sa, reținem că, anul trecut, valoarea subvenției a fost de 97 de euro pe hectarul de fâneață. Se poate ajunge însă până la 350 de euro pe hectar dacă suprafața este bine întreținută și animale pasc pe ea. În privința incendiilor, agenția colaborează cu ISU Semenic și cu Garda de Mediu Caraș-Severin. „Pentru suprafețele incendiate, dacă au proprietar, acesta are la dispoziție zece zile pentru a anunța că i-a fost incendiată parcela involuntar de voința lui, nu știe de către cine sau cum a izbucnit incendiul. În acest caz, nu va fi penalizat. Dacă nu se prezintă, va fi penalizat cu un procent care crește în fiecare an de la 5% până la oprirea subvenției în cinci ani dacă se continuă practica de incendiere la respectivul fermier. Asta putem noi să facem. Am avut însă discuții în comunele județului și am tot dat exemplul că e imposibil ca un post de poliție local să nu cunoască localnicii atunci când primăria primește alerta că arde o suprafață într-o zonă anume”, a încheiat Stepanescu.

Anul acesta, instituția pe care o conduce a primit aproximativ 50 de cereri de subvenție depuse de fermierii din Reșița. Plățile în avans vor începe din 15 octombrie. Conform directorului adjunct, Lucian Colțan, agenția primește de la ISU Semenic localizarea parcelelor afectate de incendii. Apoi, oamenii agenției merg pe teren pentru a vedea suprafețele în cauză. Varianta prezentată de directorul APIA este însă susținută de mulți dintre câlniceni, în special de cei care și-au văzut amenințate gospodăriile. Oamenii vorbesc despre incendierea intenționată a pășunilor pentru fondurilor europene pe care proprietarii le obțin de la APIA.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/