Un proiect transfrontalier pe fonduri europene va aduce mai multă liniște la granița dintre România și Serbia, în zona transfrontalieră Caransebeș- Južno-Banatski. Anul viitor, în vară, administrația locală din Caransebeș, alături de parteneri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Serbia, va beneficia de drone care să supravegheze zonele din cele două țări.
„Management comun pentru situații de urgență”, proiectul în valoare de peste 2 milioane de euro, va aduce administrației de pe Sebeș și Timiș un număr de trei drone, niște echipamente de supraveghere fără pilot care înregistrează și fotografiază și se pot deplasa în cele mai inaccesibile zone, cu ajutorul cărora se va ridica nivelul calității intervențiilor în caz de urgență. „ Acest proiect presupune și dotări importante care din punct de vedere tehnic sunt de primă clasă, dotări pe care noi, de la bugetul local, nu le-am fi putut aborda poate niciodată. Așadar, este un proiect necesar și util municipiului Caransebeș și zonei Banatului Montan. În zona Banatului nu există o altă administrație locală care să fi accesat asemenea fonduri”, explică primarul orașului, Marcel Vela.
Reprezentanții sârbi sunt la fel de entuziasmați de această colaborare pentru binele populației. „ Având în vedere că zona transfrontalieră a Serbiei este destul de mare și nu există nicio unitate care poate să monitorizeze aerian această zonă, este foarte important să avem un vecin care să poată facă acest lucru”, a declarat Milos Mataruga, din partea partenerilor sârbi.
Aceste vehicule aeriene vor fi coordonate de către oameni instruiți tot în cadrul proiectului, persoane ce vor participa la traininguri pentru a se familiariza cu mânuirea unui astfel de aparat performant.
De unde a plecat ideea proiectului
Pentru că MAI din România a refuzat acum ceva timp acodarea unui elicopter SMURD administrației locale din Caransebeș și a mutat unitatea de urgență în județul Arad, primarul Marcel Vela a găsit o altă varianta pentru a întări siguranța locuitorilor. A obținut aprobare din partea Ministerului Internelor din Serbia, însă reprezentanții sârbi l-au convins pe edilul-șef că mai eficiente decât un elicopter sunt dronele. „Concret, pot să vă spun că la început noi ne doream un elicopter SMURD, dânșii ne-au convins de necesitatea dronelor, pentru că sunt în primă fază singurele care pot salva vieți și interveni într-o situație delicată”, precizează Marcel Vela.
Speranțele edilului-șef sunt ca aceste drone să împiedice ca evenimente nefericite să se întâmple, cum este cazul celor doi meteorologi care și-au pierdut viața înghițiți de zăpezi într-o iarnă în Munții Țarcu, fiind găsiți abia în luna mai. Dacă ar fi avut aceste drone în dotare, explică primarul orașului Caransebeș, cei doi ar fi fost găsiți la timp și ar fi fost și astăzi în viață.
Foto1: costaricantimes.com