De unde își iau energia voluntarii Capitalei Europene a Culturii?

voluntari

Tineri și seniori, entuziasmați și plini de energie, voluntarii Asociației Timișoara 2023 au participat, duminică, la un training menit să îi ajute să se cunoască mai bine și să capete încredere unul în celălalt. 

Voluntarii Timișoarei 2023 și-au început ziua trainingului cu un exercițiu menit să le aducă gândurile în prezent.

„Practica aduce în interiorul nostru un spațiu de conectare cu noi și cu ceilalți, un spațiu din care putem co-crea pe mai departe, experiențe care să ne aducă liniște și productivitate. Această tehnică ajută mult corelația între creier și inimă, iar oamenii de știință au descoperit deja că inima noastră are celule neuronale, adică noi putem gândi cu inimă, iar atunci când noi ne dăm voie să fim în această conectare minte-inimă, șansele ca rezultatele acțiunilor noastre sau ideile care ne vin să fie mai de impact atât pentru noi, cât și pentru cei pentru care le creăm.”, a declarat Daniela Doru, instructor de mindfulness.

whatsapp image 2023 04 02 at 18.03.30 (2)

Foto: Adrian Țeghiu

Din acest spațiu, voluntarii au trecut la treabă. În una din etape, seniorii au gătit, grupați în echipe, câte o prăjitură, sprijiniți și promovați apoi de cei mai tineri.

„Am făcut o prăjitură cu nutella, cu budincă de ciocolată și cu frișcă, iar blatul a fost făcut din  14 ouă, 14 linguri de făină, aromele necesare plus două prafuri de copt, pentru că este blat de tort. Eu am 72 de ani, locuiesc în Timișoara, am 4 copilași, 5 nepoți și doi strănepoți. Sunt la Centrul Mihail și Gavril, sunt o persoană voluntară și trebuie să nu stăm pe gânduri. Cu cât avem activități mai multe, cu atât suntem mai bine, nu ne doare nimic, nu avem nimic.”, a spus Viorica Radu.

whatsapp image 2023 04 02 at 18.03.31

Foto: Adrian Țeghiu

Trainingul a fost însă mai amplu, gândit pe 6 misiuni indoor și outdoor. Jocurile și temele au fost pregătite de responsabilul general al programului de training al voluntarilor TM2023, Denisa Abrudan.

„Ca să dau un exemplu de misiune indoor, «Pânza de păianjen», în care unul dintre reprezentanții unei echipe, pentru că suntem 5 echipe, va trebui să parcurgă această pânză de păianjen legat la ochi, contra cronometru, după instrucțiunile pe care le dau cei care sunt în echipă. Mai avem un exercițiu care face trimitere la cât de smart sunt membrii echipei, indiferent că vorbim de juniori sau seniori. Ne-am gândit să avem nu numai misiune fizică, dar și pentru mintea lor. Mai avem o misiune de teren pe care am intitulat-o «Paște pe teren» și va trebui, în echipe mixte, să găsească câteva obiecte: un ou, un pahar de vin. Au o listă de obiecte pe care trebuie să o adune și să o aducă la sediu, aici la Casa Calfelor, tot așa, contra cronometru.”, a spus Denisa Abrudan.

whatsapp image 2023 04 02 at 18.03.31 (2)

Foto: Adrian Țeghiu

Acest tip de activități îi motivează pe voluntari, printre altele, și să dezvolte un spirit de încredere, să aibă siguranța că pe teren, atunci când vor fi mobilizați la evenimentele Capitalei, se pot baza autentic unul pe celălalt.

„Ideea este de a crea acel vibe, acea atmosferă de echipă necesară pentru acțiunile pe care noi le derulăm în care Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, iar misiunile pe care noi le-am gândit de fiecare dată, la fiecare training,  au vizat să identifice nu doar activitățile de muncă în echipă, dar și gradul de încredere: să reușim să conștientizăm, atât tânăra generație, cât și să facem un mixaj între generații, astfel încât să descoperim împreună valori comune cu care să facem treabă bună la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.”, a mai explicat Denisa Abrudan.

Studenții și elevii voluntari văd, din anul titlului, o șansă reală pentru promovarea Timișoarei în toată lumea.

„Cel mai mult m-a motivat faptul că titulatura în sine e construită de noi, de oameni, de comunitate. Și atunci, comunitatea se formează prin implicarea noastră, în primul rând.”, a spus Diana Chu.

„M-a motivat faptul că pot să inspir lumea, să ajut, în același timp și că pot să mă implic în comunitate.”, a spus și Marko. „Pentru mine, Timișoara Capitală Europeană a Culturii reprezintă oportunitatea de a ne promova orașul, de a-l face cât mai atractiv pentru oamenii din afară.”, a spus Adrian. Am considerat că e o oportunitate foarte importantă pentru dezvoltarea mea personală, dar și pentru partea de socializare, să cunosc cât mai mulți oameni și să ajut la diverse proiecte culturale și foarte interesante.”, a declarat, Dariana, elevă în clasa a XII-a.

Gazda trainingului a fost Casa Calfelor, din zona Fabric, un spațiu deschis și pentru activități de acest gen.

whatsapp image 2023 04 02 at 18.03.30 (1)

Foto: Adrian Țeghiu

„Timișoreni fiind, nu îmi imaginez că poate să fie altfel. Trebuie să fim cu toții alături. Am început să colaborăm cu Asociația Capitală Culturală încă de anul trecut, când nu existau fonduri și am pus locația la dispoziție pentru întâlnirea voluntarilor și avem și trei voluntari din cadrul Asociației Kolping, asta ne bucură foarte mult.”, a declarat directorul Eduard Dobre.

Evenimente de acest tip vor fi organizate pe tot parcursul anului. Pe platforma dedicată voluntarilor Capitalei Europene a Culturii sunt înscrise aproximativ 1.800 de persoane. În viitor, la Timișoara se dorește crearea unui ecosistem de voluntari care să sprijine proiectele orașului.

Foto principală: Silviu Barbul

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/