Regizorul bocșean Sabin Dorohoi, cel care obișnuia în adolescență să filmeze povești pe dealurile din jurul Bocșei, a ajuns cu munca sa până în America, la festivalul „Palm Springs ShortFest”, concursul la care este nominalizată producția „Calea Dunării”.
Producția de scurtmetraj a regizorului Sabin Dorohoi este singura românească ce se află printre nominalizările festivalului american. „Palm Springs ShortFest” are loc în perioada 18-24 iunie, în California, și este cel mai mare festival de scurtmetraj din America de Nord, la care participă anual peste 50 de țări din toată lumea, singurul concurs care se poate concretiza într-o rampă spre nominalizările Oscar.
Filmul „Calea Dunării” prezintă povestea unui băiețel crescut la malul Dunării de bunicul său, pentru că părinții lui au ales munca în străinătate. Copil de Dunăre, băiețelul are o legătură specială cu fluviul și încearcă să se reconecteze cu mama sa pe calea apei. Filmul este al doisprezecelea scurtmetraj al regizorului Sabin Dorohoi și al treilea după absolvirea specializării Regie de film din cadrul Universității Hyperion București.
„Calea Dunării” a fost filmat în trei locuri, în studiourile noi de lângă Timișoara, la Cazanele Dunării, în apropiere de Orșova, dar și în Reșița, la Colegiul Traian Lalescu, liceul unde regizorul bocșean şi-a terminat studiile. Pentru rolurile principale s-a desfășurat o lungă preselecție, să se aleagă copiii. Până la urmă câștigători au fost actorii Rãzvan Schinteie şi Serena Stanciu. În film joacă şi Constantin Dinulescu, actor al Teatrului National din Bucureşti.
„Atât prin proiectul actual, cât şi prin alte proiecte recente, regizorul şi producătorul Sabin Dorohoi doreşte să promoveze zona de Vest ca pe o propunere interesantă pentru realizatorii de film. Nu doar prin locurile deosebite, acum de pildă s-a filmat la Cazanele Dunării, dar şi prin profesioniştii locali. Pentru ,,Calea Dunării”, alături de directorul de imagine, Lulu de Hillerin şi Constantin Dinulescu, artişti care au venit de la Bucureşti, majoritatea profesioniştilor din echipă au fost din zona de Vest: Ştefan Lazăr la scenografie, Daniel Ignat a semnat costumele şi Ileana Căprariu a jucat rolul învăţătoarei. Specialiştii de la sunet, recuzită, machiaj şi alte departamente au fost la fel, bănăţeni”, se precizează într-un comunicat de presă.
Filmul are propria pagină de Facebook, ce conține atât imagini din timpul filmărilor, cât și alte date suplimentare despre producție și despre regizorul Sabin Dorohoi: facebook.com/CaleaDunarii .