De la un steak în Danemarca, la o fermă cu 700 de exemplare Angus. Povestea lui Paul Cristescu ajunge la Reșița!

YouTube video
stiri Timisoara si Resita dacus 05 iulie 2024

A plecat din construcții și a ajuns la vaci și la pășuni. Povestea unei pasiuni devenită afacere. Măcelăria Cristescu ajunge și la Reșița.

„Toată vita este vedetă!”, spune proprietarul măcelăriilor renumite pentru carnea de vită premium, și care acum va ajunge și la Reșița, odată cu deschiderea noului magazin.

Zona Triaj din Reșița va fi martora unui moment important: deschiderea unei noi Măcelării Cristescu, în incinta magazinului Penny. Pentru reșițeni, va fi ocazia de a descoperi nu doar carne de calitate, cât și povestea unui om care a transformat pasiunea pentru Angus într-o afacere de familie și într-un brand recunoscut la nivel național.

581450625 1535324164327524 1531987086889336503 n

De la construcții la pășuni

Paul Cristescu, bănățean din Plugova, și-a început cariera profesională în construcții. Totul s-a schimbat în 2013, când, în Danemarca, a gustat pentru prima dată un steak de Angus. „A fost click-ul care mi-a schimbat viața”, povestește acesta. A importat atunci 50 de vaci din Irlanda, iar astăzi ferma de la Secaș, din județul Timiș, numără 700 de capete Black Angus.

„Cred că e în ADN-ul meu. Bunicii s-au ocupat cu vaci și oi. Eu îi ajutam, dar nu mă omoram cu lucrul și nici nu-mi plăcea atunci”, a povestit Paul Cristescu, pentru Express de Banat.

Astăzi, afacerea Cristescu înseamnă nu doar fermă, ci și șase măcelării în Făget, Oravița și alte orașe, plus o echipă de 50 de oameni. La fermă, doar patru-cinci angajați se ocupă de cele 700 de vaci, grație sistemului de pășuni îngrădite cu gard electric. „Vacile stau cu Dumnezeu, de primăvara până iarna, libere pe pășuni.”

De la fermă la măcelărie nu a fost decât un pas. Paul Cristescu a înțeles că trebuie să închidă lanțul: de la creșterea animalelor până la galantar. „Am crescut vaca, o vând în vitrină. Așa pot controla calitatea, de la început până la final.”. În măcelăriile sale, carnea nu se injectează, nu se cosmetizează. „Pentru acasă luăm marfă din vitrină, ce se vinde. Le-am spus vânzătoarelor mele că dacă nu ați cumpăra voi, nu vindeți. E simplu!”

582219286 1537008997492374 7873621218216178422 n

 

Reșița – deschiderea cea mare

Și iată că odată cu deschiderea noului magazin Penny din Triaj, Reșița, Măcelăria Cristescu își deschide porțile, cu un eveniment special: degustare gratuită de mici și steak-uri, între orele 14:00 și 17:00, pregătite de doi bucătari din Timișoara. Produse disponibile sunt: carne de vită Angus din ferma Cristescu, porc din Berzovia și Comtim, cârnați, mici și afumături făcute în măcelărie. Deși carnea de vită nu este ieftină, Cristescu promite prețuri accesibile. Mai exact: pulpa: 50-60 lei/kg, piese premium maturate (45-60 zile): 180 lei/kg, antricot: 70-80 lei/kg, totul sub prețurile din marile orașe.

„Toată vita e vedetă. De la antricot, vrăbioară, mușchiuleț, la T-bone. Noi suntem producători, deci putem oferi prețuri corecte.”

587345002 1542588856934388 79039633615931330 n (1)

untitled design banner 1164 x 200 px

Recunoaștere și prestigiu

Carnea Cristescu ajunge și în restaurantele de top, iar bucătarul Mihai Irimia, care a lucrat în restaurant cu două stele Michelin, este dovada vie că asta se întâmplă. Cheful cumpără carne de la Cristescu și o promovează pe TikTok. „Paul, lumea trebuie să știe de voi”, spunea acesta, impresionat de investițiile în pășuni proteice care dau marmorarea perfectă cărnii.

La coada vacii vin putini!

Este o afacere de succes, cu un grad înalt de calitate și profesionalism, dar care din păcate nu mai atrage tinerii, cărora Paul Cristescu le transmite de fiecare dată: „În loc să-mi iau o mașină de 100.000 de euro, mi-am luat 50 de vaci. Tinerii nu mai vor să se murdărească, de asta scad efectivele de animale.” Omul de afaceri mai subliniază faptul că dacă se vine cu politici pe zootehnie sau pe agricultură, cu subvenții mai bune, lumea poate începe să miște.

„Noi suntem cei mai mari crescători din Europa, poate am fost un promotor că am importat mii de vaci și le-am vândut în România. Crescând efectivul, suntem la vreo 150.000 sau 180.000 de animale rasă curată, cu pedigree. Crescând efectivul și fermierii au început să vadă altceva față de vaca de lapte. La o vacă de lapte, trebuie să intri în grajd să îi rânești, să o mulgi în fiecare zi. La o vacă de carne, ai băgat-o într-un gard electric și treaba este mult mai simplă, adică noi avem 700 de vaci cu patru oameni și cu mine, al cincilea.

La efectivul ăsta de animale pe lapte trebuia să ai de trei-patru ori oameni mai mulți pe care nu-i găsești, că la coada vacii vin puțini, adică preferă altceva. 

62579479 2258268591154886 3140901659350138880 n

Filosofia lui Paul Cristescu despre carne, industrie și viitor

Pentru Paul Cristescu, afacerea cu Angus nu este doar despre carne, ci despre o viziune mai amplă asupra agriculturii și a societății, iar în privința concurenței, Paul are o filozofie clară: „Nu ne uităm la concurență. Noi vindem calitate. Cine vrea calitate, nu se uită la doi-trei lei în plus.” Pentru el, diferența nu stă în preț, ci în gust și în siguranța produsului. Și siguranța vine din transparență. „La mine nu există carne injectată. În supermarketuri, da, dar în măcelării nu.” Este un mesaj ferm, menit să recâștige încrederea consumatorului.

Paul Cristescu mai știe și că educația gastronomică este esențială. „Pulpa nu merge pe grătar. Pe grătar merg antricotul, vrăbioara, T-bone-ul, mușchiulețul, coastele. O vită bună e de la 18 la 30 de luni.” Prin explicații simple, el încearcă să schimbe percepții și să arate că frăgezimea și gustul vin din maturitate, nu din sacrificarea vițelului mic.

Când vorbește despre industrie, tonul devine critic: „Exportăm tăurașii, exportăm și mâna de lucru. E de noaptea minții. Trebuie să închizi lanțul.” Pentru Cristescu, cheia este controlul întregului proces, de la pășune până la vitrină, pentru ca România să nu mai piardă resurse și oameni, ci să construiască un sistem alimentar sănătos și sustenabil.

Prin urmare, Măcelăria Cristescu este o poveste despre pasiune, curaj și perseverență, iar astăzi, la Reșița, această poveste se scrie din nou, cu o deschidere care promite carne de calitate și o experiență autentică.

„Sufletul meu e aici, în fiecare bucată de carne. Și vreau ca oamenii din Reșița să simtă asta”, conchide Paul Cristescu.

Paul Cristescu

Paul Cristescu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/